UTVIKLING

Norsk IT-oppfinnelse hedret med høythengende IEEE-plakett

IEEE-plaketten ble avduket av IEEE-viseformann i Norge, Kaveh Niayesh.
IEEE-plaketten ble avduket av IEEE-viseformann i Norge, Kaveh Niayesh. Bilde: Harald Brombach
Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
27. sep. 2017 - 11:17
Selve IEEE Milestone-plaketten. <i>Foto:  Harald Brombach</i>
Selve IEEE Milestone-plaketten. Foto:  Harald Brombach

BLINDERN (digi.no): Under en høytidelig seremoni ved Institutt for informatikk (Ifi) ved Universitetet i Oslo i dag, ble Norges aller første IEEE Milestone-plakett avduket. Plaketten hedrer Ole-Johan Dahl og Kristen Nygaard for å ha oppfunnet, eller oppdaget, objektorientert programmering. Dette ble første gang tatt i bruk i programmeringsspråket Simula, som Dahl og Nygaard utviklet på 1960-tallet. 

Simula 67, som var den første utgaven det språket de fleste kjenner som Simula, har 50-årsjubileum i år. Avdukingen av plaketten skjedde i forbindelse med jubileumsarrangementet som pågår i dag. 

Fra før finnes det bare 181 slike plaketter globalt. Den første ble avduket i 1977. Plaketten ved Ifi er den tredje i Skandinavia. Det finnes fra før én i Danmark og én i Sverige. 

Les også: Etter 50 år er sporene etter Simula fortsatt svært dype (Digi Ekstra)

Store prestasjoner

Plakettene hedrer betydelige, tekniske prestasjoner som har skjedd for minst 25 år siden, innen et teknologisk området som er representert av IEEE, og som i det minste har regional betydning. 

Etter taler av både UiO-rektor Svein Stølen og Lars Holden, administrerende direktør ved Norsk Regnesentral, hvor Simula ble utviklet, ble plaketten avduket av Kaveh Niayesh, viseformann i IEEE i Norge og professor i elektroteknikk ved NTNU. 

Ved Institutt for informatikk er det nå en utstilling i forbindelse med 50-årsjubileet til Simula 67. <i>Foto:  Harald Brombach</i>
Ved Institutt for informatikk er det nå en utstilling i forbindelse med 50-årsjubileet til Simula 67. Foto:  Harald Brombach

Stølen trakk fram at objektorientert programmering er blant de største, norske oppfinnelsene, mens Holden blant annet sa at Simula var mye mer avansert enn de andre programmeringsspråkene på den tiden. 

Plaketten henger nå utenfor Simula-auditoriet i Ole-Johan Dahls hus. 

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.