Norsk Linux for skoler og bedrifter, men ikke enkeltbrukere

Skolelinux - den norske oversettelsen av Linux - er klar for bedrifter og skoler, men fungerer foreløpig dårlig for enkeltbrukere.

Skolelinux - den norske oversettelsen av Linux - er klar for bedrifter og skoler, men fungerer foreløpig dårlig for enkeltbrukere.

Skolelinux-gruppen av frivillige utviklere har oversatt og satt sammen en ferdig norsk Linux-versjon. Systemet tas nå i bruk av stadig flere skoler, men er ikke helt ferdig.

Les også:

- Man blir aldri ferdig, vi luker stadig ut småfeil og ønsker å gjøre installeringen enda enklere. I den siste prøveversjon 31 har systemet for web-basert brukeradministrasjon kommet på plass, forteller Skolelinux-prosjektets koordinator Knut Yrvin til digi.no.


Yrvin har ledet innstalleringen hos en rekke skoler og mener nå at systemet er klart for bruk i bedrifter som har personell som kan litt Linux. For skoler og bedrifter lover Skolelinux store besparelser sammenlignet med kommersiell programvare. Linux har hittil stort sett vært et server-operativsystem, men med et norskt operativsystem og norske programmer, finnes det nå også et alternativ for PC-er.

Men å ta i bruk Skolelinux krever foreløpig noe Linux-kunnskaper. Skolelinux-prosjektet lovet en installasjonsprosess med bare 3 eller 4 valg, men den er foreløpig bare redusert til 12.

Den norske Linux-en egner seg ikke for enkeltbrukere - det har digi.no forsøkt. Årsakene er flere, men den viktigste er at systemet foreløpig bare er tilpasset et miljø med en Skolelinux-server. Når man installerer Skolelinux på en PC, forsøker det å koble seg opp til en Skolelinux-server i det lokale nettverket.

Serveren skal lagre alle data og administrere alle maskiner, noe som er langt billigere enn tradisjonell bruk av Windows, hevder analytikere. Men uten en server, fungerer derfor ikke Skolelinux på en enkeltmaskin.

Dessuten installerer Skolelinux KDE-grensesnittet, mye systemverktøy og hele 789 programmer (de viktigste i norsk språkdrakt) på maskinen. Nyttig, men det krever en harddisk på minst 2,5 GB.

Disse problemene skal nå Skolelinux-prosjektet kaste seg over.

- Ni elever fra Norsk IT-Høyskole setter nå i gang med et prosjekt for å lage et installasjonsvalg for frittstående PC-er med Internett-oppkobling. Målet er et system som bare krever 64 MB minne, 850 MB harddisk og en 133 MHz Pentium-prosessor, forteller Yrvin.

Studentene skal gjennomføre oppgaven som semester-emne og det vil derfor ikke være ferdig før i april.

Her kan du lese mer om Skolelinux og laste ned prøveversjon 31.

Til toppen