BEDRIFTSTEKNOLOGI

Norsk program kan erobre verden

dPCom «Sensometrics» gir bedre målinger av blod- og hjernetrykk, med dagens instrumenter.

10. jan. 2011 - 14:21

Et norsk selskap med utspring i miljøet på Rikshospitalet, dPCom, melder at de har fått innvilget 10 patenter i USA, Asia og Europa. Patentene dekker en ny metodikk, kjent under varemerket Sensometrics Technology, for å måle trykk.

Metoden måler både invasive og ikke-invasive trykk, og fokuserer i første omgang på hjernetrykk og blodtrykk. Programvaren for Sensometrics kan anvendes sammen med eksisterende måleinstrumenter på sykehus og legekontorer, og skal gjøre målingene mer nøyaktige og mer pålitelige.

Teknologien er testet i Norge i flere år. Trykkmålinger utføres daglig av helsepersonell over hele verden. Brukerområdet for Sensometrics regnes følgelig som blant de største innen dagens helsepleie. Teknologien kan anvendes ved intensiv overvåkning av pasienter og ved generell diagnostisk trykkmåling.

Daglig leder i dPCom, Trond Stadheim, forklarer at tradisjonell metodikk for å måle trykk har mange svakheter, som er dokumentert i flere kliniske studier. Disse viser at dagens teknologi har uakseptabel risiko for alvorlig feildiagnostisering. Ledende sykehus i Norden samler nå kliniske data som viser hvordan Sensometrics kan gi bedre målinger og tryggere diagnoser, ifølge Stadheim.

Det er ikke bare patentene som er på plass for Sensometrics. Programvaren er også godkjent av både CE og FDA (Food and Drugs Administrasjon, organet som godkjenner legemidler i USA). Det legger grunnlaget for at den kan tas i bruk i en rekke andre land.

Stadheim tror Sensometrics har et stort internasjonalt potensial. dPCom arbeider nå for å etablere avtaler med industrielle aktører som leverer trykkmålingsutstyr til helsesektoren. Det arbeides også med å utvikle en håndholdt utgave som kan brukes på legekontorer og av pasienter hjemme.

– Vi mener det er realistisk at Sensometrics blir den nye standarden for trykkmåling på alle sykehus, alle legekontorer og generelt i hele verden hvor hjerne/blodtrykk benyttes, sier Stadheim.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.