Norsk teknologi skal verne britenes grenser

Norsk teknologi skal verne britenes grenser

Steria får enda en kontrakt for en opprinnelig norsk teknologi for kontroll av fingeravtrykk.

Det europeiske IT-selskapet Steria skal levere biometrisk identifikasjonsteknologi til britiske ambassader og konsulater over hele verden. Avtalen er verdt over 60 millioner kroner, heter det i en melding fra Pressekontoret.

Teknologien det er snakk om, er en videreutvikling av en opprinnelig norsk teknologi, som fikk sitt avgjørende gjennombrudd for fire år siden.

    Les også:

Innen utgangen av 2008 skal 162 britiske utenriksstasjoner bruke fingeravtrykk og digitale ansiktsfoto i forbindelse med alle visumsøknader. Teknologi og utstyr skal leveres av Steria.

– Ved å benytte biometri kan hver utenriksstasjon sjekke visumsøkernes identitet mot blant annet britiske immigrasjonsmyndigheters database, samt andre databaser. Teknologien skal bidra til å redusere mulighetene for visummisbruk og forfalskning av identitet, samtidig som legitime søkere får visumene sine så raskt og effektivt som mulig, forteller avdelingsleder Lars Vaagen Solbakken i Steria Norge.

I 2005 mottok britiske myndigheter mer enn to millioner søknader om visum. De nærmeste årene regner man med at søkermengden vil dobles.

Steria leverer også det internasjonale biometribaserte visumsystemet Visa Information System til alle landene i Schengen.

Solbakken mener biometri styrker sikkerheten på flere nivåer.

– Det gjør det lettere å fange opp folk som reiser på falske papirer. Dessuten er det betraktelig vanskeligere for svindlere å stjele en annens identitet, påpeker Solbakken.

Steria er en av leverandørene til ILOs (Den internasjonale arbeidsorganisasjonen) biometriske ID-kort for sjøfolk. Steria har også leveranser til Eurodac-prosjektet til EU-kommisjonen.

Det biometriske identifikasjonssystemet som Steria har utviklet for å behandle strømmen av asylsøknader kan sammenligne 500 000 fingeravtrykk i sekundet.

Politistyrker i 23 europeiske land har tatt i bruk SteriaFIT, en løsning for overføring og behandling av fingeravtrykk. I Tyskland brukes SteriaFIT av politistyrker i 10 regioner, samt av grensepolitiet. Teknologien ble også benyttet under fotball-VM i 2006.

Til toppen