BEDRIFTSTEKNOLOGI

Norsk Wimax er satt på vent

Lisensene er klare, men er du nøden på mobilt Internett, bør du ikke vente på Wimax.

Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
15. mars 2005 - 07:28

Det har nå gått noen måneder siden Post- og Teletilsynet auksjonerte bort Wimax-lisensene her til lands. Blant aktørene som fikk lisenser i de fleste av områdene var Telenor, UPC Norge, Catch og Nextgentel.

Wimax nevnes stadig som et fremtidig stort problem for UMTS. Det vil nemlig yte langt bedre overføringskapasitet enn UMTS, og rekkevidden er god, i motsetning til den allerede godt utbredte teknologien WLAN. Men UMTS-nettene vil få et godt forsprang før Wimax eventuelt kommer for å ta dem.

    Les også:

– Vi vil helt sikkert ikke gjøre noe med første generasjon Wimax- teknologi, den er ikke god nok, sier Sven Ole Skrivervik, teknologisjef i Catch.

Catch planlegger å kjøre et pilotprosjekt i år, men ikke før neste generasjon av teknologien presenteres.

– De store driver utvikling på området, og vi forventer en ny generasjon om en tid. Teknologisk sitter vi litt på gjerdet. Jeg tror ikke det er noe stort poeng å være først ute, sier han.

Nextgentel vil i gang med piloter i Oslo og Bergen, antagelig i løpet av andre kvartal, forteller Morten Ågnes, markedsdirektør i selskapet. Men det er en stund til det kan lanseres, kanskje neste år?

– Ja, det kan komme neste år, vil jeg si.

Ågnes tror det kan komme i bruk som transportnett for en til en kommunikasjon, før det blir en mobil teknologi med kommunikasjon mellom en antenne og mange mottakere.

Nextgentel ser for seg et parallelløp mellom ADSL og Wimax, for å nå flere områder, og kanskje for å ta opp kampen med mobilteknologiene.

– Det er en spennende teknologi, og samtidig en livsforsikring mot teknologisk utvikling for oss, sier han.

Skrivervik i Catch er ikke så imponert over de testene som er gjort i andre land. Problemene er mange. Dekningen er problematisk, utstyret på mottakersiden er for stort, det er usikkerhet rundt innendørs dekning. Dessuten gjenstår det problemer knyttet til mobilitet. Det er ikke bare enkelt å flytte en bruker fra én Wimax-sone til en annen.

Det er noe tidlig å si om det er fastnett eller mobil Wimax skal ta kampen opp mot og erstatte, noen mener begge deler.

Men mobilitet vil bli viktig, og Skrivervik tror IP-telefoni kan bli en av de viktige tjenestene.

– Vi ser på Skype og hvordan det brer om seg. Det kan gi et alternativ til mobil tale, sier han.

Ellers nevner han vanlig Internett som hovedbruken for Wimax. Men det vil altså ta tid, og han vil ikke spå når første kunde får tilgang til tjenesten.

Netcom hevdet i forbindelse med sin lansering av UMTS at utbyggingen hadde blitt rundt tre milliarder billigere fordi de hadde utsatt byggestart. Dermed ble teknologien bedre og billigere, og regningen endte på litt over en milliard.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.