RESULTATERFINANS

Norske bedrifter vil outsource til Asia

Trenden med tjenesteutsetting til andre kontinenter vil komme også til Norge, mener CSC Norge-sjef Per Kristian Nauste.

22. apr. 2004 - 12:13

Trenden med å sette ut IT-tjenester til lavkostland har kommet lengre i USA enn i Europa. Selskaper som IBM, Accenture og CSC har flyttet titusenvis av IT-jobber til land som India og Kina. Disse to landene utdanner i dag flere IT-ingeniører enn USA, og det sikrer tilgang på god- og billig- arbeidskraft.

Denne trenden vil også komme til Norge, mener CSC Norge-sjef Per Kristian Nauste. CSC er kanskje et ukjent selskap for noen, men selskapet er en av de globale IT-gigantene i klassen under IBM, HP og Accenture. CSC har på verdensbasis 92.000 ansatte og en årsomsetning over 11 milliarder. I Norge har selskapet rundt 500 ansatte, og har en omsetning på drøye 500 millioner kroner.

- Jeg tror helt sikkert denne trenden vil komme til Norge. Konfeksjonsindustrien forsvant jo til Asia, så hvorfor skal ikke IT-industrien gjøre det også?, sier han til digi.no.

Han peker på at det i USA er et stort press fra kundene på å kutte kostnader ved å sette ut tjenester til lavkostland. Enten går kundene direkte til lavkostland selv, eller så lar de større IT-leverandører av typen IBM ta seg av den jobben, forteller han.

- Selskaper som IBM, CSC og Accenture har virksomhet i hele verden. Da vil man over tid trolig produsere der det er gunstigst. I Norge har vi ikke sett så mye press fra kundene på dette, men det vil nok komme etter hvert, sier han.

    Les også:

Han viser til at SAS allerede har gjort dette i Norden. SAS har flyttet billettavregningen i selskapet til India, forteller han. SAS er ikke det eneste større selskapet i Europa som flytter jobber. Også SAP har flyttet flere jobber til Asia.

Men til tross for at en del kan forsvinne til lavkostland, så trenger ikke det nødvendigvis bli færre IT-jobber i Norge, mener Nauste.

- Selv om outsourcing til offshore var mangedoblet i USA, så var det også vekst lokalt. Det kan hende oppgavene kan endre seg, sier han.

CSC er virkelig i skuddet i Norden. I tillegg til å ta over IT-avdelingen til SAS, så har selskapet også sikret seg danske Tryg-Vesta, samt norske Vesta Forsikring. CSC er markedsleder på sitt område i Danmark, og har som mål å bli ledende aktør i hele Norden.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.