Norske nettaviser velger felles betalsystem

De norske nettavisene vil ha betalt og skal velge et felles betalingssystem allerede denne måneden. Telenor er ikke med i konkurransen.

De norske nettavisene og andre innholdsaktører vil ha betalt - de er lei av at Telenor og etter hvert Netcom kaprer alle inntektene fra lesernes Internett-surfing. Gjennom alliansen Innholdsnett forhandler aktørene med Telenor og Netcom om inntektsfordeligen.

Men Innholdsnett arbeider også på en annen front for å få betalt fra brukerne. Hittil har mangelen på brukervennlige og billige systemer gjort det vanskelig å ta betalt for lesing på Internett, men etter hvert har det dukket opp en rekke bedre alternativer.

digi.no kan røpe at de norske innholdsleverandørene arbeider med å velge en felles løsning. Bare en felles løsning som lar deg logge på nettet og betale på samme måte på alle nettaviser har en sjanse for å lykkes. For i utgangspunktet blir det tungt å overbevise leserne om at de skal logge seg på og betale for noe de har fått gratis siden 1994.

- Det hadde vært krøkkete om du skulle betale med forskjellig valuta i hver butikk du gikk i, påpeker Bent Nordbø, utviklingsdirektør i Aftenposten Multimedia, til digi.no.
Innholdsnett
Innholdsnett-alliansen består blant annet av VG, Aftenposten, Orkla, Apressen, Funcom, Dagbladet, Nettavisen, SOL og en lang rekke lokalaviser. digi.no deltar foreløpig ikke aktivt i arbeidet, men holder seg informert.

Nordbø leder gruppen som allerede i løpet av september skal anbefale et betalingssystem til medlemmene i Innholdsnett. I løpet av uken og neste uke skal Nordbøs gruppe møte fire leverandører av systemer for betaling for innhold. Gruppens anbefaling kan komme til å bestemme mye om hvordan det norske internettet skal fungere fremover.

Det er bare fire aktører som har fått muligheten til å kjempe om den svært viktige kontrakten. Tre av aktørene ønsker å tilby nettkonto-systemer der du må sette inn penger på en egen konto og trekke fra denne. Dette er tilbyderne som er med:

Bankenes Betalingssentral AS arbeider med et nettkonto-løsning, kunne digi.no fortelle for tre uker siden. Les: Hemmelig prosjekt gir trygg og enkel netthandel


Overraskende arbeider også DnB med et tilsvarende prosjekt i samarbeid med Netaxept. Også Vivectra har laget et nettkonto-system og samarbeider med eSolutions.

Den fjerde aktøren er subClearing, med et system som trekker penger fra din mobiltelefon-regning gjennom SMS-meldinger. Subclearing tilbyr også nettkonto. Les: Nytt, superenkelt betalingssystem på vei

Det en rekke aktører som ikke har søkt eller ikke får lov til å presentere seg for Innholdsnett. Dette gjelder blant annet Telenor/DnB-selskapet Smartpay, et mobilbasert system selskapet akkurat har relansert. Hittil er systemet mest kjent for muligheten til å kjøpe kinobilletter. Heller ikke InfoGate AS eller Payweb er med i konkurransen.

At Telenor ikke er invitert til å levere betalingssystem er kanskje ikke så overraskende - Innholdsnett ble dannet for å forhandle med nettopp Telenor om inntekter på Internett-bruk.

- Følger alle eller de fleste medlemmene av Innholdsnett arbeidsgruppens anbefaling, blir Innholdsnetts valg et være eller ikke være for mange leverandører, sier Shahzad Rana, gründer av Subclearing, til digi.no.

Les mer om:
;