ANALYSER

Norske PC-priser stuper bratt nedover

Norske kunder har for alvor fått øynene opp for billige maskiner og snitt-PC-prisene har stupt i år, viser ferske tall fra IDC.

14. des. 2005 - 08:28

I 2004 ble de enkleste maskinene mye billigere og snittkjøpene til kundene falt en del. Men dette har slått ut for fullt i år. Kundene har for alvor fått opp øynene for at selv de nesten billigste maskinene fungerer godt med mindre man skal spille eller har de tyngste maskinene.

Dette har rasert snitt-prisene på både maskiner til privatkunder og bedriftsmarkedet. Kundene smiler, men 2005 vil bli husket som et tungt år i IT-bransjen. Mange PC-leverandører, blant annet HP, har i det siste fortalt til digi.no at man er fornøyd med selv bare å opprettholde omsetning fra i fjor, for det betyr at man har øket antall solgte maskiner med 20-30 prosent for kompensere for prisfallet.

Disse dramatiske prisfallene bekreftes nå av analyseselskapet IDC. digi.no har fått snittpriser på PCer for første til og med tredje kvartal i år. Sammenlignet med de samme tre kvartalene i fjor, viser de prisfall fra 19 til hele 26 prosent.

- Vi er overrasket over hvor stor snitt-kjøpene har fallt. I 2004 falt prisene på de billigste maskinene mye og i år har det slått ut mye på snittprisene. Det tok åpenbart tid før kundene fikk øyne opp for de billigere maskinene, men det har de gjort nå, sier IDC-analytiker Anders Elbak til digi.no.

Elbak forteller at snittprisene på Intel-baserte servere ikke har falt så mye på papiret. I fjor var snittprisen 30,940 kroner og i de første tre kvartalene i år viser den 26,850 kroner. Men den tekniske utviklingen skjuler et større prisfall.

Intel-servere faller ikke så mye, men kundene har fått så mye mer for pengene. For i løpet av 2005 har 64-bits og dobbelkjerne-teknologi gitt mye mer for pengene, påpeker Elbak.

Og Elbak spår ikke noen hvilepause for bransjen.

- Vi tror fremdeles at det er rom for videre prisfall. Det er nok ikke 20 prosent, men snittprisene vil fortsette nedover. Men bunnprisene, prisene på de billigste maskinene, vil nok ikke falle så mye mer, mener IDC-analytikeren.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.