Nortel ba om vern mot kreditorene

Canadas telestolthet ville, eller kunne, ikke innfri et renteforfall på 107 millioner dollar.

Nortel ba om vern mot kreditorene

Canadas telestolthet ville, eller kunne, ikke innfri et renteforfall på 107 millioner dollar.

Canadas telestolthet Nortel har søkt om, og fått innvilget, vern mot sine kreditorer etter den amerikanske konkurslovens paragraf 11 («chapter 11»). Vedtaket i den amerikanske retten er erkjent i en kanadisk rett. Det har vært kjent siden begynnelsen av desember at Nortel har engasjert advokater med tanke på nettopp et slikt utspill.

    Les også:

Siden 11. desember har Nortels markedsverdi falt med ytterligere 40 millioner dollar, til 159 millioner. I august 2000 var Nortel verdt 250 milliarder dollar. Selskapet har 2,4 milliarder dollar i likvide reserver, og en langsiktig gjeld på 4,5 milliarder dollar som begynner å forfalle i 2011.

Innvilgelsen av kreditorvern etter kapittel 11 kom rett før dagens forfall på 107 millioner dollar i renter. Retten godtok Nortels vurdering av egen balanse, med 11,6 milliarder dollar i verdier og 11,8 milliarder i fordringer.

Hensikten med å søke om kreditorvern er å få fred til å restrukturere selskapet, ved å kvitte seg med det som ikke er levedyktig, å gi det som kan tenkes å ha en framtid et så solid grunnlag som mulig. Nortel får også en mulighet til å reforhandle gjeld.

Det som nå synes klart, er at Nortels tradisjonelle satsing på utstyr til teleoperatører er dødsdømt, og at det som kan reddes er Nortels porsjon av bedriftsmarkedet for nettutstyr. Ikke alle analytikere levner særlig håp til denne planen, som konkursretten nå altså har gått med på. Et offentlig kanadisk råd for å støtte opp om landets eksportører, Export Development Canada, har gått med på å gi Nortel et kortsiktig lån på 30 millioner dollar.

Nortel-sjef Mike Zafirovski har tro på at selskapet kan greie overgangen fra utgått leverandør av tradisjonelt teleutstyr til relevant aktør.

Revisjonsselskapet Ernst & Young skal overvåke den videre driften i Nortel, og bidra til å formulere og gjennomføre restruktureringen.

Zafirovski forklarer i amerikanske medier at han har arbeidet kontinuerlig i halvannet år for å selge unna deler av Nortel, uten hell. Observatører mener kreditorvernet etter paragraf 11 og en ny giv for restrukturering kan gjøre det lettere å selge særlig avdelingen Metro Ethernet og avdelingen som framstiller utstyr for mobiloperatører. På den andre siden kan den økonomiske krisen bidra til at aktuelle kandidater nøler med å kjøpe, selv til bunnpris.

En som nevnes er den kinesiske leverandøren Huawei, som kan være interessert i mobiloperatørdelen for å vinne innpass på det amerikanske markedet. Nortel-utstyr brukes av blant andre Verizon og Sprint. Huawei er samtidig utsatt for egne økonomiske utfordringer, og kan tenkes å avslå å delta i en eventuell budrunde på grunn av det.

Logisk sett burde Nortels virksomhet i Norge ikke være berørt av den pågående restruktureringen, siden Nortel Norge ikke driver innen noen av de feltene der Nortel har alvorlige problemer. Man kan derfor anta at det inntil videre vil være «business as usual» her i landet.

    Les også:

Til toppen