RESULTATERFINANS

Nortel med ryggen mot veggen

Kvartalstallene øker tvilen rundt telegigantens evne til å overleve.

3. mars 2009 - 10:09

Den kanadiske giganten innen teleutstyr, Nortel, leverte i går enda dårligere tall enn analytikerne hadde ventet: Et nettotap på 2,14 milliarder dollar av en omsetning på 2,72 milliarder dollar. Fra fjerde kvartal 2007 er omsetningen redusert med 15 prosent, mens tapet er mangedoblet fra 844 millioner dollar.

Omsetningen til store bedrifter falt med 30 prosent til 535 millioner dollar, mens omsetningen av trådløst utstyr til mobiloperatører falt med 8 prosent til 1,23 milliarder dollar.

Nortel gjør opp hele 2008 med en omsetning på 10,42 milliarder dollar og et tap på 5,8 milliarder dollar. Aksjekursen er nede i 0,10 dollar, og selskapet har en markedsverdi på så vidt over 40 millioner dollar.

Nortel drives siden januar under konkursvern. Ved utgangen av desember var de likvide reservene 2,4 milliarder dollar. Konkursvernet skal gjøre det mulig for selskapet å lage en realistisk plan for å restrukturere seg og overleve.

Toppsjef Mike Zafirovski ville ikke gi noen prognoser for selskapets økonomiske utvikling, og nektet også å holde det sedvanlige møtet med investorer og analytikere. Til utvalgte aviser, som Wall Street Journal, sier han at selskapet tar sikte på å ha ferdig en plan innen utgangen av mars. Han håper at planen vil godkjennes av konkursmyndighetene innen fem til seks uker etter det.

Nortel har et imponerende hovedkvarter i Toronto.
Nortel har et imponerende hovedkvarter i Toronto.

Hovedideen i restruktureringen, ved siden av omfattende kostnadskutt og nedbemanning – i forrige uke ble det kjent at ytterligere 3200 av en arbeidsstokk på 32 000 må gå – er å dele opp Nortel og selge unna noen avdelinger for å sitte igjen med en fokusert kjernevirksomhet. Zafirovski ga ingen detaljer rundt hvilke avdelinger man tenker å kvitte seg med.

Analytikerne er delt i troen på hvorvidt dette kan virke.

Ingen spekulerer i mulige interessenter, og etter hvert som omsetningen svikter, faller også verdien til det man ønsker å selge.

Ping Zhao i CreditSights sier til Wall Street Journal at Nortel sannsynligvis vil bli slått konkurs. Henry Dewing i Forrester tror Nortel vil gjenoppstå som en viktig aktør, men kanskje på et lavere nivå enn tidligere, ifølge uttalelser til New York Times.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.