PERSONLIGTEKNOLOGI

Novell i mål med Moonlight 2

Åpen kildekode-implementeringen av Silverlight kan nå distribueres fritt.

Novell-sponsede Mono Project kunngjorde i går at Moonlight 2, en åpen kildekode-implementering av Microsoft Silverlight-teknologi, nå er tilgjengelig for nedlasting. Moonlight 2 har vært tilgjengelig i ulike testversjoner siden mai i år.

Moonlight 2 skal ha full støtte for Microsoft Silverlight 2, men har i tillegg også støtte for utvalgte egenskaper i Silverlight 3.

Fram til nå har patentavtalen mellom Novell og Microsoft kun åpnet for tilgang til Moonlight gjennom Novell eller selskapets salgskanal. Nå skal alle kunne distribuere Moonlight, inkludert andre Linux-distributører.

Det er uklart hvorfor dette gjøre først nå, men ordningen som til nå har vært gjeldende, har vel ikke akkurat bidratt til å gjøre Microsofts teknologi mer spiselig for Linux-brukerne.

Den nye ordningen gjelder riktignok ikke Microsoft Media Pack, som foreløpig består av lisensierte codec-er for MP3 og VC1. Disse vil bare være tilgjengelig for Linux-brukere som henter Moonlight hos Novell. Microsoft Media Pack skal senere også få støtte for H.264 og AAC.

I forbindelse med gårsdagens lansering ble det også kunngjort en utvidelse av samarbeidet mellom Novell og Microsoft, noe som innebærer støtte for Moonlight-implementeringer av Silverlight 3 og 4. Microsoft skal blant annet bidra med testsuiter og spesifikasjoner for de to versjonene av Silverlight.

Novell lover på sin side at Moonlight for hver utgivelse skal hente stadig nærmere innpå Silverlight. Versjon 3 av Silverlight ble lansert i juli i år, mens Silverlight 4 skal lanseres i løpet av det neste halvåret.

Moonlight 3 skal på sin side komme i en testutgave i løpet av første kvartal av 2010. Den skal etter planen lanseres i tredje kvartal. Moonlight 4 skal komme allerede kort tid etterpå, uten at Novell spesifiserer dette noe nærmere.

Moonlight 2 kan lastes ned i 32- og 64-bitsversjoner til Firefox fra denne siden. Novell mener at den første versjonen av Moonlight var en suksess og har registrert 1,3 millioner nedlastinger av programvaren.

Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.