BEDRIFTSTEKNOLOGI

NRK er ikke klar for åpne standarder

SV vil ha åpne standarder i offentlige virksomheter, men møter en lunken NRK som på langt nær er klar.

27. apr. 2005 - 13:12

SV kjemper for bruk av åpne standarder i offentlig virksomhet og i skolene. Blant offentlige aktører som ikke bruker åpne standarder, er NRKs web-tv. For å kunne se sendingene kreves at brukerne har programvare fra Microsoft.

SV frykter at dette stenger mange brukere ute, fordi denne løsningen støttes av svært få andre leverandører, spesielt løsninger basert på åpen kildekode, for eksempel Linux.

SVs medlem i Stortingets energi- og miljøkomite, Jørund Leknes spurte i forrige uke kulturminister Valgerd Svarstad Haugland om initiativ fra NRK til å etablere TV-sendinger via Internett basert på åpne standarder, for eksempel MPEG4.

NRK hevder å være positive til åpne standarder, og gir overfor departementet uttrykk for å støtte arbeidet. Men tiden er åpenbar ikke inne:

«Når gode alternativer for streaming til nettradio og nett-tv blir tilgjengelig på åpne standarder med tilsvarende kvalitet, funksjonalitet og utbredelse som de NRK i dag benytter, vil selskapet gå over til det åpne formatet. Den kommende versjonen av MPEG4 AVC (H264) vil kunne tilfredsstille kvalitetskravene, men basert på NRKs kunnskaper om utviklingen, antas det å ta minst to år før den er tilgjengelig, svarer Valgerd Svarstad Haugland.

I begrunnelsen anslås det fra NRK at minst 95 prosent av nettbrukerne uten store «problemer» kan bruke Windows Media.

NRK frykter at dersom et åpent format ble benyttet, ville tallet bli dramatisk lavere. TV-kanalen mener at det for mange er en høy terskel å ta i bruk ny teknologi.

I valget av standarder for nettradio og nett-tv har NRK lagt størst vekt på å velge et format som brukerne i størst mulig grad skal kunne ta i bruk uten å måtte laste ned og installere nye programmer eller moduler på sin PC. I tillegg var det viktig å kunne bruke det samme formatet både til lyd og video. Valget falt derfor på Windows Media.

NRK mener brukere av Mac og Linux med installasjon av forholdsvis enkle tilleggsprogrammer vil få tilgang til sendingene. NRK argumenterer i tillegg at det bare er Windows Media som har en fullgod løsning for kopibeskyttelser.

- Kulturministeren og NRK tar alt for lett på denne saken, sier Leknes til digi.no.

Han reagerer på at NRK tilbyr streaming av radiokanalene i MP3 og ogg vorbis-formatet, på tross av at disse ikke er kopibeskyttet format.

Leknes mener dessuten at man til kopiering og distribusjon, vil få bedre kvalitet ved å gjøre opptak ved hjelp av et tv-kort enn å kopiere en web-stream.

Ettersom Microsoft ikke lisensierer kopi-beskyttede systemer til Linux, frykter han en «kriminalisering» av programvaren i nær framtid.

- Hvis NRK kunne tilbudt streaming av MPEG4, ville det gitt et bedre tilbud til forbrukerne. Opphavsrettigheter kan løses ved at MPEG4-streamen skrus av i de situasjonene opphavsrettshaver krever det, framholder Leknes.

IT-ekspert Gisle Hannemyr mener innhold som i utgangspunktet er kopibeskyttet uansett kan spres for eksempel til ulovlige fildelingstjenester. Derfor har ikke loven noen annen praktisk konsekvens enn å låse brukeren til en avspillerplattform, fastslår Hannemyr.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.