NRK håper å unngå tulledebatt om mediene på nettet

Nettredaktør Bo Brekke i NRK.no åpner snart slusene på Mediekritikk.no. De som blir kritisert på debattsidene skal få sjansen til å svare på angrepene

Allerede denne uken er det en stor sjanse for at et nytt nettsted, i regi av NRK, kommer på luften. På denne nettsiden håper statskringkasteren å dra i gang diskusjon om god og dårlig journalistikk.

Debattene på nettsiden skal være for menigmann, ikke bare en interndebatt for mediebransjen. Nettredaktør Bo Brekke håper at det blir en skikkelig seriøs debatt hvor pressens vaktbikkjer blir voktet over.

- Vi er ganske spente på hvordan debatten vil utvikle seg. Vi har hatt debattforum på NRK.no tidligere hvor det har vært veldig lite liv, sier han.

Brekke har, til tross for sine ambisjoner om en bred debatt, tipset de fire høyskolene for journalistikk, journalistorganisasjonene og universitetene spesielt for å få dratt i gangs aktiviteten når nettstedet lanseres.

Målet for Brekke & Co er å lansere siden før onsdag 11. september. For å gjøre terskelen så lav som mulig for debattantene vil det ikke være nødvendig å registrere seg for å være med. Dessuten skal terskelen være høy før redaksjonen sensurerer innlegg.

- Vi har et innloggingsprogram klart i tilfelle det skulle bli nødvendig, men problemet er at det krever at brukerne må bruke noen klikk for å komme inn. Det blir i tilfelle tungvint i forhold til ambisjonene våre, sier han.

- Men hvordan skal dere da gardere dere mot anonyme innsendere som sender tulleinnlegg?

- Vi skal ha noen debattregler liggende på Mediekritikk.no. Og vi vil ikke tillate innlegg som inneholder sjikane eller rasisme, eventuelt noen som vil forsøke å selge noe gjennom forumet. Men ellers er vi åpne for sterk meningsutveksling og innlegg med substans. Vi får virkelig håpe vi ikke blir oversvømmet med dumme innlegg, sier han.

Brekke og nettredaksjonen vil gjøre personer som blir utsatt for kritikk oppmerksomme på spesifikke debattinnlegg.

- Vi vil forvalte et redaktøransvar på disse sidene og løfte opp innlegg på forsiden vår. En av de tingene vi kommer til å prioritere, er å varsle dem som blir kritisert, slik at de får sjansen til å svare, sier Brekke som i mange år har jobbet i NRK og har en fortid fra den radikale kommentaravisen Klassekampen.

Selv om det er en av de største medieaktørene som står bak debattstedet, tror ikke Brekke det kommer til å bli noe problem i forhold til rollen som NRK inntar i forhold til konkurrentene.

- Vi er selvsagt like åpne for kritikk av våre egne kanaler som for andres, sier han.

NRK håper dette også skal være et bidrag til å revitalisere den reviderte Vær Varsom-plakaten. Der slås det fast at det er pressens plikt å sette et kritisk søkelys på hvordan mediene selv fyller sin samfunnsrolle.

Til toppen