JUSS OG SAMFUNN

NRK i ny kanal

NRK og Telenor utfordrer TV 2-NetCom-alliansen på levering av nyheter på mobiltelefoner. NRK Aktivum deler på inntektene med Telenor Mobil.

Herman Berg
16. sep. 1998 - 15:53

Teknologisjef Eystein Ebeltoft i NRK Aktivum opplyser til digi.no at den nye tjenesten er i prøvedrift og at de ikke har noen lanseringsdato ennå.

Forretningsavtalen med Telenor Mobil inneholder i tillegg til distribusjon av nyheter, planer om utvikling av nye produkter og tjenester for telefonutstyr.

- Det NRK akter å gjøre er å benytte Telenor Mobil som distributør av tjenestene vi i samarbeid utvikler. Det utvikles stadig mer intelligente terminaler og skjermtelefoner. Vi akter som allmennkringkaster å være til stede der det skjer, sier Ebeltoft.

NRK Aktivum har som oppgave å selge NRKs kjerneprodukter både i kjente og nye medier. Salget av innholdet fra Alltid Nyheter til lokalradiostasjonene (Radio Nettverk), som ble kjent i går, er ett eksempel på dette.

Det er NRK Info som melder at datterselskapet NRK Aktivum er i ferd med å inngå en avtale med Telenor Mobil om levering av nyhetstjeneste for mobil- og skjermtelefoner. NRKs tekst-TV-tjeneste skal være basis for tjenesten.

Den vil etterhvert også utvikle seg til å distribueres via elektroniske nyhetsplakater på offentlige steder (slik Aftenposten har tenkt seg storskjermen på nybygget Byporten ved Jernbanetorget).

I desember i fjor startet et samarbeid mellom TV 2 gjennom datterselskapet Net 2 Interaktiv og NetCom. TV 2s lukrative rubrikkannonser på tekst-TV er derfor tilgjengelige for mobilbrukere med NetCom-abonnement. og er en sterk konkurrent til den nye alliansen.

- Vi har en forretningsavtale med Telenor der vi deler på inntektene, sier Ebeltoft.

Kringkastingssjef Einar Førde har tidligere opplyst til digi.no at den nylig inngåtte avtalen med Canal Digital på distribusjon via parabolkortene, innebærer en provisjonsinntekt for statskanalen av kortsalget. Avtalen er senere blitt godkjent av styret i NRK.

Ebeltoft mener at Aktivum vil måtte utvikle tjenester og produkter som ikke alltid moderselskapet har bruk for. Han sier de tar sikte på å være en serviceorganisasjon for NRK på det interaktive området.

Blant annet vil den nye tjenesten føre til at alt innholdet i tekst-TV (NRK 1 og 2) vil lagres og katalogiseres på en nyutviklet internett-server. Innholdet må formateres på nytt og tilpasses blant annet mobiltelefoner.

- Ved at Aktivum nå kan satse sterkt på å utvikle ulike betaltjenester, er vi også med på å sikre NRKs plass i den interaktive og etterhvert meget konkurranseutsatte hverdagen. Derfor er det også avgjørende at vi internt i NRK har en felles forståelse for hvordan vi kan utvikle og få fram nye interaktive produkter og tjenester, sier han til NRK Info.

Men kommer ikke dette i konflikt med NRK Interaktivs rolle? Vil ikke dere kunne overlappe hverandre og utføre de samme oppgavene?

- NRK Interaktiv er en serviceorganisasjon inn i NRK og betjener NRK internt. Vi i Aktivum står for de eksterne avtalene med samarbeidspartnere. Men det er en fare i alle organisasjoner at man er ineffektive og gjør de samme tingene - det er nå min kommentar.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.