NRK kjøper seg inn i nettbutikk

NRK-sjef John Bernander går inn som medeier i nettsalg-organisasjonen Phonofile/Musikkonline.

NRK-sjef John Bernander går inn som medeier i nettsalg-organisasjonen Phonofile/Musikkonline.

Etter en emisjon vil NRK få en eierandel i rettighetsorganisasjonen Phonofile og deres musikkbutikk på nett Musikkonline.no på 23 prosent. De øvrige eierne er TV 2 Invest, de norske plateselskapenes organisasjon Fono og norske komponister og tekstforfatteres organisasjon Nopa.

Phonofile forvalter de digitale rettighetene til veldig mye av den norske musikken, for eksempel band som DDE og skaper tjenester/lisensierer ut denne musikken til nettbutikker. Selskapet startet selv Musikkonline.no i 2002.

- Vi ser at nedlastingsmarkedet tar av. Det vil vi være med på. Vi har dessuten et betydelig repertoar i NRK som vi vil gjøre tilgjengelig, sier administrerende direktør Bjørn Suhrke i NRK Aktivum til Dagens Næringsliv.

Han vil ikke si hvor mye penger NRK må ut med.

Avtalen dreier seg både om musikk og lydbokutgivelser. Som medeier i Phonofile vil Aktivum også etablere en egen butikk for kjøp av lydfiler på NRKs nettsider.

Siden august i fjor har Phonofile registrert en økning på 100 prosent per måned, sammenlignet med samme måned året før, når det gjelder omfanget av nedlasting av musikk fra nettet.

Denne våren har Phonofile inngått en rekke avtaler om videresalg av norsk musikk til internasjonale grossister og nettbutikker, blant annet til Apples nettbutikk iTunes.

Foreløpig kan Phonofiles daglige leder Erik Brataas melder om små tall når det gjelder salg av norsk musikk i nedlastbar form. I fjor omsatte selskapet for 1,7 millioner kroner og fikk et underskudd på 27.000 kroner.

Til toppen