NRK setter ikke alt på DAB

NRKs syvende radiokanal, Metro, skal være med å rekruttere lyttere til NRKs digitale radiosatsing, men skal sendes parallelt på FM-båndet i flere år fremover. Ingen vet om DAB-formatet egentlig kommer til å "ta av". Det bekymrer imidlertid ikke NRK seg for.

NRKs syvende radiokanal, Metro, skal være med å rekruttere lyttere til NRKs digitale radiosatsing, men skal sendes parallelt på FM-båndet i flere år fremover. Ingen vet om DAB-formatet egentlig kommer til å "ta av". Det bekymrer imidlertid ikke NRK seg for.

På åpningsdagen kunne radiodirektør Tor Fuglevik avsløre at nyskapningen Metro vil bli å finne på FM-båndet i flere år fremover. Dette er fordi det ennå ikke finnes tilstrekkelig med radiomottakere for digitale radiosendinger, gjerne kalt Digital Audio Broadcasting, eller DAB.

I første omgang skulle kanalen være på FM-båndet i en begrenset periode, for så å gå over til en ren digital tjeneste etter ett år. Norsk Lokalradioforbund har tidligere vært sterkt kritiske til NRKs strategi, og er ikke direkte sjokkert ved nyheten om at FM-sendingene forlenges på ubestemt tid.
Les mer:

- Akkurat når dette (DAB, red. anm.) løsner er usikkert, men det kommer til å ta en stund, sikkert flere år, sa radiodirektør Fuglevik til digi.no etter dagens pressekonferanse. NRK sier i sin pressemelding at overgangen til eksklusivt digitale radiosendinger er avhengig av markedet, og forbrukerne har ennå ikke villet kjøpe de forholdsvis dyre DAB-mottakerne.


Under pressekonferansen forklarte Fuglevik en fullpakket Marienlyst-korridor at NRK ser lyst på fremtidens DAB-marked. Selv om forbrukernes entusiasme for de heller dyre DAB-apparatene ennå er begrenset, så skal hjulene være igang, og Metro er radiokanalen som skal "ta med seg" lyttere over i den digitale fremtiden.

Men til digi.no antyder Fuglevik at NRK er åpne for at DAB ikke nødvendigvis blir fremtidens standard, og at det ikke er noe stort problem for statskanalen.

- Det ligger ingen dramatikk i om det ikke skulle bli noe av DAB, selv om vi tror det blir det. Vi vil uansett være en program-produserende bedrift som vil levere innhold til de distribusjonsmåtene som er mest aktuelle, sier han til digi.no.

Det at den teknologiske utviklingen har det med å ta sine egne veier (slik videobransjen domineres av VHS-formatet tross BETA-systemets overlegne kvalitet, og at folk heller kjøper 16-bits CDer enn 24-bits DAT-kassetter) bekymrer ikke Fuglevik.

Han mener at industrien har lagt så mye penger og utvikling i DAB at det bare bli fremtiden.

- Vi tror DAB kommer, fordi industrien har drevet det forbi "point of no return". 200 millioner europeere kan ta inn DAB, selv om det bare er noen titusen som har mottakere. Det er investert for mye allerede, mener han.

- Hvis vi tenker oss det som jeg personlig synes er ganske usannsynlig, nemlig at DAB ikke skulle bli innført i Europa, så vil våre satsinger uansett ikke være forgjeves. Digital radio kommer uansett, og da har vi investert i redaksjonelle miljøer som norske lyttere vil ha glede av, sier radiodirektøren til digi.no.

Til toppen