NRK skal avlive FM-radio

Det er et stykke frem, men NRK planlegger å gravlegge FM-radioen til fordel for nett og DAB.

Det er et stykke frem, men NRK planlegger å gravlegge FM-radioen til fordel for nett og DAB.

Det er et stykke frem, men digi.no kan nå røpe at dagens analoge FM-radio-teknikk skal avlives til fordel for DAB.

DAB (digital audio broadcasting) er standarden for digital lydkringkasting som har vært tilgjengelig i Norge i mange år. Men det var først før jul DAB-mottakere kom på folks lepper da de store el-kjedene begynte å forhandle mottakerne. I tillegg kjørte NRK og P4 en storstilt DAB-kampanje i sine kanaler.

I 2014 går P4s og Kanal 24s FM-konsesjon ut som kan bli sluttdatoen for hovednettet og basiskanalene P1, P2 og P3. Dette forutsetter full DAB-dekning og DAB-mottakere for dem skal lytte til radio. Alternativt må være å lytte på radio på Internett.

- Når FM-konsesjonen løper ut må de kommersielle kanalene ta stilling til hva som skjer videre og hvorvidt de skal forlenge konsesjonen hvis DAB overtar. Kanalene må gjøre et valg. Uansett blir det P1, som er beredskapskanalen i NRK, som forsvinner sist, sier distribusjonssjef Petter Hox i NRK til digi.no.

Han mener det ikke er økonomisk forsvarlig å kjøre dobbel kringkasting av både FM og DAB over lengre til.

I dag er det 70 prosent DAB-dekning, men NRK har allerede begynt å planlegge flyttingen av nisjekanalene NRK MP3, Alltid Nyheter, Alltid Klassisk og folkemusikk-kanalen. I tillegg vil Radio Digital lansere Bokradioen som starter i mars. Fra annet halvår 2006 vil DAB-dekningen være 80 prosent.

I Oslo kan man ta inn både FM og DAB ettersom det her er full dekning. På sikt blir det DAB i alle tunneler der det er FM-dekning i dag. I mellomtiden velger bilradioer seg automatisk over til samme kanal på FM.

Ifølge Hox vil neste utbygging av DAB skje i Alta, Bodø, Møre og Romsdal. Det er spesielt på folketette kystområder dekningen vil bli prioritert.

Det er spesielt lydkvaliteten på DAB som er bra. Fordi DAB digitalradio i motsetning til FM er utviklet for å gi gode forhold også ved portabel og mobil mottaking, vil i praksis DAB ofte være vesentlig bedre.

I tillegg er det mulig å lese på radioen hvilken musikk som spilles eller trafikkmeldinger som kommer fram i tekstform i ruten på radioen. DAB er dessuten et dynamisk system, ved at kringkasterne kan endre antall kanaler. P4-lytteren kan for eksempel få tilbud om en egen fotballkanal i to timer under cupfinalen. De som ikke er interessert i fotball kan lytte videre på vanlige P4.

England ligger noen år foran Norge i innføringen av DAB, der er det en lang rekke forskjellige radiomottakere av alle typer i handelen. Det finnes mer enn hundre forskjellige modeller av DAB-mottakere i det internasjonale markedet av portable-, bil-, lomme-, PC og HiFi-modeller.

Flere av disse ble lansert i Norge fra høsten 2004.

Til toppen