NRK står klar med gratis video-podcast

NRK ønsker å følge i Sveriges fotspor, og vil lansere pod-tv for mp3-spillere etter OL.

NRK ønsker å følge i Sveriges fotspor, og vil lansere pod-tv for mp3-spillere etter OL.

På mandag lanserte Sveriges Television (ST) en rekke populære tv-programmer som Rapport, Lilla Aktuellt, Gomorron Sverige, Smålandsnytt, Agenda, Nyhetstecken, Toppkandidaterna, Debatt, Filmkrönikan og Öppet Arkiv for pod-tv.

Nå står NRK for tur, som lenge har vært hemmelighetsfulle når det gjelder lanseringsdato.

Prosjektansvarlig for podkasting i NRK, Paul Arvid Jørgensen, sier til digi.no at pod-tv allerede har vært klart i to uker. Men ettersom OL vil stjele mye av oppmerksomheten har NRK valgt å vente med lanseringen.

    Les også:

Dette betyr at NRKs pod-tv vil være klart om en to ukers tid for sending.

I dag kan 80 prosent av Norges befolkning med tilgang til Internett i prinsippet utføre pod-tv. Men Jørgensen mener at det er først når man kan laste podkasterne over i mp3-spillere at tilbudet blir morsomt.

En amerikansk undersøkelse fra i våres viste at bare 20 prosent av dem som abonnerte på podkast faktisk overførte dem til mobile enheter. Det finnes ikke lignende tall for Europa eller Norge.

Det eneste som er klart er at Elektronikkbransjen i går la ut salgstall, som viste at det i fjor var solgt 33.000 bærbare videoopptakere.

Det er det mp3-spillere er laget for, og ikke bare iPod som er en allmen misforståelse.

- Ved å være gjort små i filstørrelse og kortfattet i tilleggsinformasjon kan alle med mp3-spillere overføre deler av platesamlingen sin til spilleren. Jeg håper det er en kort vei for dem å innse at det er like lett å overføre podkastene, sier han til digi.no.

Jørgensen mener bruken blir optimal ved at man kan svitsje mellom sin egen favorittmusikk fra egen platesamling og egne favorittprogrammer fra podkasttilbyderne uansett hvor man er og når man vil lytte.

Men det er en liten bøyg for brukeroplevelsen at man må laste ned en tilleggsprogramvare for å kunne abonnere og administrere podkastene, og det er kanskje grunnen til at det tar litt tid for å bli populært.

- Apples iTunes er erfaringsvis den mest brukte progravaren til slikt, og med den eller WinAmp har man det man trenger enkelt. Men det finnes flere andre der ute. Først når brukerne opplever enkeltheten både i å abonnere og overføre podkastene, vil vi kunne forvente den popularitet som podkasttjenesten fortjener, framholder Jørgensen.

All podkasting fra NRK vil bli samlet på ett sted, enten det er lyd- eller videobasert.

Podcasting-prosjektet har lagt vekt på det Jørgensen kaller god, gammeldags NRK-kvalitet.

Programutvalget kan ikke sammenlignes med Sverige med et tilsvarende høyt volum, men det vil være fokus på nyheter, aktualitetsprogrammer og dybdeprogrammer.

NRK har ikke lov til å podcaste musikk eller innhold fra skuespillere som kreves rettighetsavklaringer.

Jørgensen er nå spent på hvordan salget av video-spillere vil utvikle seg i forhold til pod-tv. NRK legger vekt på alle typer videospillere, alt fra Apples iPod til Sony Playstation og Creative.

Podcast-tjenesten vil være gratis.

Til toppen