NRK starter TV-sendinger for mobiltelefoner

NRK lanserer en forsmak på en ekte 3G-tjeneste - TV på mobil. Men det blir dyrt å bruke.

NRK lanserer en forsmak på en ekte 3G-tjeneste - TV på mobil. Men det blir dyrt å bruke.

Som en forsmak på tjenester for de kommende 3G/UMTS-nettene, lanserte Telenor i dag TV-sendinger for mobiltelefoner.

Nå kan brukere se direkte-TV og nedlastbare video-klipp direkte på mobiltelefonen. TV-kanalen starter pilotfasen i dag og blir blant de første kringkasterne i Europa med et tilbud som fungerer over det vanlige mobilnettet.

Tjenesten er først og fremst tilpasset det nye 3G-nettet som Telenor forespeiler skal være klart før jul, men fungerer også på dagens system for mobil dataoverføring GPRS.

Kvaliteten får en helt annen dimensjon med det nye telenett som har en hastighet fra 60 til 120 kb/s mot 20 til 26 kb/s på et GPRS-nett. Det er nettopp for å teste ut hvordan teknologien virker på 3G-nettet, NRK1 setter i gang pilot-testen.

- Vi gjør dette først og fremst for å forberede allmenkringkasteren på en ny og mer mobil mediehverdag, sier teknologisjef i NRKs utviklingsavdeling, Bjarne Andre Myklebust.

NRK tar ikke betalt for mobil-TV i pilotfasen av prosjektet, men brukerne må betale trafikkostnader til operatørene som tar en gjennomsnittspris på 3-5 kroner per minutt. NRKs TV-tilbud er tilgjengelig på wap.nrk.no og fungerer i nettene til både NetCom og Telenor.

Det norske markedet anslås å ha solgt rundt 100.000 mobiltelefoner med innebygget videoavspiller. I tillegg har de fleste modeller som i dag er i handelen, en slik funksjon.

NRK har jobbet sammen med blant andre Nokia for å få mobil-TV på plass.

- Vi er glade for at vårt samarbeid med NRK har resultert i en tjeneste som drar nytte av mobilteknologi på en ny og spennende måte, sier Mikael Färjsjö, Marketing Manager, Nokia Mobile Phones & CMO Scandinavia.

Den tekniske løsningen er det norske Rubberduck Media Lab (RDML) som har utviklet i samarbeid med Nextreaming fra Sør-Korea.

1) Last ned internett-innstillingene (GPRS INTERNETT) til din telefon. NetComs kunder får lastet ned innstillingene via netcom.no. Telenors kunder kan gjøre dette via SMS (send kodeord INTERNETT, telefonnavn og modellnavn, f.eks. INTERNETT NOKIA 6600 til 1999) eller via telenormobil.no.

2) Lagre oppsettet du mottar

3) Aktivér oppsettet

4) Benytt wap for å se mobil-TV. På de fleste mobiltelefonene får du tilgang til wap ved å trykke på jordkloden i menyen eller trykke ”Tjenester”. Der taster du inn adressen: wap.nrk.no og trykker på lenken NRK mobil-TV som da kommer opp.

Foreløpig støtter disse modellene mobil-TV:

Nokia 6230, 6600, 7200, 7600, 7610, N-Gage QD

Sony Ericsson P800, P900, K700

Siemens CX65

Nokia 3650, 3660, gamle N-Gage og Siemens SX1 støtter nedlasting av TV-klipp, men ikke avspilling av NRK1 direkte.

Til toppen