NRK trosser DRM i digitalt musikkarkiv

All musikk skal over på harddisk, men DRM kan bli et problem. Isåfall vil NRK sette hardt mot hardt.

All musikk skal over på harddisk, men DRM kan bli et problem. Isåfall vil NRK sette hardt mot hardt.

NSA (Norske Systemarkitekter) og Norcom-gruppen har fått kontrakt på å utvikle et digitalt filbasert musikkarkiv for NRK.

- NRK skal legge all musikken fra CD og vinyl inn på et digitalt arkiv, en slags iPod-løsning for 1,3 millioner lydspor, forteller Espen Remman, administrerende direktør i NSA, til digi.no.

Systemet vil kobles opp mot produksjonsløsningene NRK bruker, slik at journalistene vil kunne sendes fra dette systemet over i produksjonssystemet når et program produseres. I dag må de gå i et CD-arkiv eller bestille på e-post fra arkivet. Deretter må vedkommende få CD-en for så å lytte igjennom før de aktuelle lydsporene legges inn i et produksjonssystem.

- All musikken NRK har skal over på harddisker og så lager vi et søkbart arkiv oppe på det med all metainformasjon og med linker til informasjon. Så kan journalistene i NRK finne det de trenger når de skal lage et program, forteller Remman til digi.no.

Dette er det første konkrete prosjektet NRK gjennomfører i et prosjekt som kalles programbanken. Gjennom dette prosjektet skal alt som NRK lager digitalisere innen 2010.

DRM og kopibeskyttelser kan skape problemer for NRKs gjennomføring av dette prosjektet.

- Vi er i dialog med plateselskapene og jobber med å få en avtale med dem. Det kan være snakk om å få et eget lydspor vi kan bruke eller få tilatelse til gjøre en analog kopi, sier Jon Roar Tønnesen, seniorkonsulent i NRK til digi.no.

Dersom NRK ikke får gjennomslag for dette, vil de måtte sette hardt mot hardt.

- Vi har stor tro på at dette løses. Det er bare snakk om å gjøre det lettere tilgjengelig, ikke noe annet. Konsekvensen av å ikke få tillatelse vil slå tilbake på plateselskapene for da vil vi bare droppe å spille de aktuelle platene, sier Tønnesen til digi.no.

Til toppen