AVTALER & KONTRAKTER

NRK trosser DRM i digitalt musikkarkiv

All musikk skal over på harddisk, men DRM kan bli et problem. Isåfall vil NRK sette hardt mot hardt.

3. apr. 2006 - 10:52

NSA (Norske Systemarkitekter) og Norcom-gruppen har fått kontrakt på å utvikle et digitalt filbasert musikkarkiv for NRK.

- NRK skal legge all musikken fra CD og vinyl inn på et digitalt arkiv, en slags iPod-løsning for 1,3 millioner lydspor, forteller Espen Remman, administrerende direktør i NSA, til digi.no.

Systemet vil kobles opp mot produksjonsløsningene NRK bruker, slik at journalistene vil kunne sendes fra dette systemet over i produksjonssystemet når et program produseres. I dag må de gå i et CD-arkiv eller bestille på e-post fra arkivet. Deretter må vedkommende få CD-en for så å lytte igjennom før de aktuelle lydsporene legges inn i et produksjonssystem.

- All musikken NRK har skal over på harddisker og så lager vi et søkbart arkiv oppe på det med all metainformasjon og med linker til informasjon. Så kan journalistene i NRK finne det de trenger når de skal lage et program, forteller Remman til digi.no.

Dette er det første konkrete prosjektet NRK gjennomfører i et prosjekt som kalles programbanken. Gjennom dette prosjektet skal alt som NRK lager digitalisere innen 2010.

DRM og kopibeskyttelser kan skape problemer for NRKs gjennomføring av dette prosjektet.

- Vi er i dialog med plateselskapene og jobber med å få en avtale med dem. Det kan være snakk om å få et eget lydspor vi kan bruke eller få tilatelse til gjøre en analog kopi, sier Jon Roar Tønnesen, seniorkonsulent i NRK til digi.no.

Dersom NRK ikke får gjennomslag for dette, vil de måtte sette hardt mot hardt.

- Vi har stor tro på at dette løses. Det er bare snakk om å gjøre det lettere tilgjengelig, ikke noe annet. Konsekvensen av å ikke få tillatelse vil slå tilbake på plateselskapene for da vil vi bare droppe å spille de aktuelle platene, sier Tønnesen til digi.no.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.