JUSS OG SAMFUNN

– NSA dekket IT-gigantenes kostnader

Facebook, Google, Microsoft og Yahoo skal ha fått millioner av dollar.

Flere av av de største leverandørene av Internett-baserte tjenester skal ha fått betalt av NSA for kostnader tilknyttet overvåkingsprogrammer. Selskapene benekter at de deltar i massive ordninger som PRISM. Flere av selskapene ønsker å fortelle mer om den virksomheten de bekrefter at foregår, men foreløpig får de ikke lov.
Flere av av de største leverandørene av Internett-baserte tjenester skal ha fått betalt av NSA for kostnader tilknyttet overvåkingsprogrammer. Selskapene benekter at de deltar i massive ordninger som PRISM. Flere av selskapene ønsker å fortelle mer om den virksomheten de bekrefter at foregår, men foreløpig får de ikke lov. Bilde: digi.no
Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
26. aug. 2013 - 09:20

The Guardian kom fredag med nye avsløringer om forholdet mellom den amerikanske etterretningstjenesten National Security Agency (NSA) og de store IT- og nettaktørene som ifølge lekkede NSA-dokumenter skal bistå NSA med overvåking av brukerdata.

Ifølge nye dokumenter som varsleren Edward Snowden har lekket, skal i alle fall Google, Yahoo, Microsoft og Facebook ha mottatt millioner av dollar fra NSA for å dekke selskapenes kostnader etter implementeringen av krav som FISA-domstolen (Foreign Intelligence Surveillance) kom med i 2011.

I FISA-betenkningen, som har blitt offentliggjort av Obama-administrasjonen, heter det at deler av NSAs virksomhet var grunnlovsstridig, fordi tjenesten ikke var i stand til helt å skille mellom ren innenlandskommunikasjon og trafikk til og fra utlandet.

Kommentarer

For å få orden på dette, har NSA ifølge The Guardian måttet få hjelp fra de store IT-selskapene, som i sin tur har fått sine merutgifter dekket av NSA, det vil si med «skattebetalerne penger», som The Guardian uttrykket det.

Alle de store IT-selskapene har benektet at de bistår amerikansk etterretningstjeneste i den skala som det antydes i dokumentene Snowden har lekket om blant annet PRISM-programmet.

The Guardian ba de fire selskapene om å kommentere den nye avsløringen om kompensasjon fra NSA. Selskapene svarte temmelig ulikt, uten at noen bekrefter detaljene.

Yahoo svarte at regjeringen er lovpålagt til å refundere leverandører for omkostninger som skyldes rettslige prosesser pålagt av regjeringen, og at selskapet har bedt om refusjon i samsvar med loven.

Facebook skal ha oppgitt at selskapet aldri har mottatt noen kompensasjon i forbindelse med svar på dataforespørsler fra myndighetene.

Google gjentok bare tidligere uttalelser om at selskapet ikke i PRISM eller andre overvåkingsprogrammer, og at selskapet fortsatt venter på svar fra den amerikanske regjeringen på forespørselen om å få publisere mer informasjon om nasjonale sikkerhetsforespørsler. Dette skal ifølge Google kunne vise at mengden av data som utleveres som følge av selskapets overholdelse av nasjonale sikkerhetslover, er langt mindre enn det som hevdes i pressen.

Microsoft ville opprinnelig ikke svar på spørsmålene fra The Guardian, men i en oppdatering til artikkelen sier selskapet at man ville kunne ha en langt mer informert diskusjon om disse spørsmålene dersom de berørte selskapene hadde fått lov av myndighetene til å komme med aggregerte statistikk om mengden av nasjonale sikkerhetsforespørsler. Microsoft uttaler også at selskapet kun følger rettskjennelser fordi det er juridisk forpliktet til det, ikke fordi selskapet for kompensasjon for dette arbeidet.

    Les også:

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.