– NSA-varsler mellomlander i Norge

Full forvirring rundt Snowden-flukt.

– NSA-varsler mellomlander i Norge
Det norske Piratpartiet opplyser at de vil møte Edward Snowden, som ettersigende skal mellomlande på Gardermoen. Hvor Snowden er på vei hersker det full forvirring om. Bilde: The Guardian/All Over Press

Hongkong (NTB-Reuters-AFP): Spionsiktede Edward Snowden er ifølge kilder i Aeroflot på vei til Venezuela, via Cuba. Det norske piratpartiet hevder at han skal mellomlande i Norge på vei til Island.

Det eneste WikiLeaks vil si om Snowdens flukt fra Hongkong, er at han skal til «et demokratisk land».

Myndighetene i Hongkong varslet søndag USA om at spionsiktede Edward Snowden var på vei til Moskva. Han forlot Hongkong i et Aeroflot-fly søndag formiddag. Ifølge WikiLeaks har han med seg diplomater og juridiske rådgivere på flyet.

Russisk politi sier at de ikke har noe ordre om å pågripe Snowden, som vil trenge visum for å forlate transittsonen på flyplassen i Moskva.

Kilder i Aeroflot sier til Reuters at han har billett videre til Havana mandag, hvor han så skal fly videre til Venezuelas hovedstad Caracas.

Ifølge det norske Piratpartiet skal Snowden mellomlande på Gardermoen, på vei til Island, melder TV 2.

Ba om utlevering

Snowdens utreise skjedde på tross av en arrestordre og utleveringsbegjæring fra USA.

Lørdag ba USA myndighetene i Hongkong om å få 30-åringen utlevert og understreket at de måtte handle raskt.

Ifølge nyhetsbyrået Reuters sier myndighetene i Hongkong at USAs utleveringsbegjæring ikke fulgte alle nødvendige juridiske krav, og at Hongkong ikke hadde «innhentet tilstrekkelig informasjon» til å håndtere arrestordren for Snowden før han reiste.

Nettstedet WikiLeaks sier at de har hjulpet Snowden med reisepapirer, trygg utreise fra Hongkong og politisk asyl i et demokratisk land.

Siktet for spionasje

Snowden, tidligere ansatt i etterretningsorganisasjonene CIA og NSA, flyktet til Hongkong etter at han lekket detaljert informasjon om amerikansk etterretningsarbeid, blant annet hvordan de har drevet omfattende overvåking av tele- og datatrafikk.

Fredag ble det kjent at USA har siktet Snowden for spionasje. I siktelsen heter det blant annet at han har stjålet regjeringens eiendom, uttalt seg om nasjonal sikkerhet uten tillatelse og gitt hemmeligstemplede opplysninger videre til uautoriserte personer.

Snowden har gitt intervjuer til medier verden rundt siden han begynte å lekke informasjon.

Amerikanske myndigheter forsvarer overvåkingsprogrammet med at NSA har hindret opp mot 50 planlagte terrorangrep. (©NTB)

Les mer om: