SIKKERHET

NSM med digitale sikkerhetsråd til virksomheter

Nasjonal sikkerhetsmyndighet (NSM) har utarbeidet en prioriteringsliste over sikkerhetstiltak for digital beredskap i lys av den spente situasjonen i Europa.

Kriminalitet som er rettet mot data og datasystemer, er blitt en del av moderne krigføring. I lys av sikkerhetssituasjonen i Europa etter Russlands angrep mot Ukraina har Nasjonal sikkerhetsmyndighet kommet med en prioriteringsliste for virksomheter som vil beskytte seg mot slike angrep.
Kriminalitet som er rettet mot data og datasystemer, er blitt en del av moderne krigføring. I lys av sikkerhetssituasjonen i Europa etter Russlands angrep mot Ukraina har Nasjonal sikkerhetsmyndighet kommet med en prioriteringsliste for virksomheter som vil beskytte seg mot slike angrep. Foto: Lise Åserud/NTB
25. feb. 2022 - 06:25

Cyberkrigføring er blitt et viktig element i moderne krigføring, noe også Russlands angrep på Ukraina viser, ifølge NSM. En del virksomheter synes kanskje det er vanskelig å prioritere hvilke sikkerhetstiltak man skal starte med.

NSM har derfor laget en liste over prioriterte tiltak som kan iverksettes for å være rustet for en skjerpet sikkerhetssituasjon.

– Den beste formen for beredskap handler om gode og gjennomøvde beredskapsplaner, i tillegg til årvåkenhet. NSMs grunnprinsipper for IKT-sikkerhet er en viktig ressurs i arbeidet med å styrke virksomhetens robusthet i møte med et utfordrende trussel- og risikobilde, skriver NSM.

Listen over prioriterte tiltak inkluderer blant annet at bedrifter og virksomheter sørger for å ha oversikt over systemer og programvare og oppdateringsstatus; gjennomføre sikkerhetsoppdateringer umiddelbart, sørge for sikkerhetskopiering og være nøye med hvem som har tilgang.

NSM understreker også at det er viktig å sørge for årvåkenhet blant ansatte for å styrke sikkerhetskulturen og risikoforståelsen internt.

Skader etter at en russisk missil landet i en gate i Kyiv i Ukraina i morgentimene torsdag.
Les også

Skadevare viser at angrepet på Ukraina har vært forberedt i flere måneder, mener cybersikkerhetsselskap

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.