NT skal inn på Apples enemerker

Umettelige Microsoft forsøker nå å erobre en av Apple Computers siste bastioner - publishing-markedet.

Umettelige Microsoft forsøker nå å erobre en av Apple Computers siste bastioner - publishing-markedet.

Bill Gates, som under Macworld-messen tonet flagg med Steve Jobs og Apple, tok onsdag en ny tur inn i løvens hule. Seybold-konferansen, som går av stabelen i disse dager, samler tradisjonelt et meget Macintosh-orientert publikum. Likevel var Bill Gates nøkkeltaler, og han nølte ikke med å lansere Microsoft NT som den rette plattform for publishing.

Gates forklarte at den kommende utgaven av NT, versjon 5.0, vil inneholde de funksjoner og ha den nødvendige støtten som profesjonelle brukere trenger for å utvikle og produsere innhold både for papir og Internett. Han fremhevet også Windows 98 og den nylig lanserte Internet Explorer 4.0 som skal gjøre det lettere å utnytte Internett. Gates fremhevet Microsofts samarbeide med Adobe Systems som har resultert blant annet i fontinitiativet OpenType.

En knirkefri demonstrasjon av plug-and-play-konseptet i Windows NT 5.0 var myntet på PC-skeptikere som har harsellert med at Windows er plug-and-pray.

- Disse programmene er et stort steg fremover, fortalte Gates til et stort publikum. Det er ventet at flere enn 40.000 designere, nettansvarlige, programvareutviklere og andre publishing-fagfolk under den ukelange Seybold-konferansen i San Francisco.

Gates fremhevet også jobben med å integrere Mac OS i Windows NT-miljøet, og understreket det essensielle i å kunne støtte blandete miljøer.

Selv om Apple fortsatt dominerer i publishing-kretser, har PC-en etterhvert gjort innhogg også i dette marked. Gates og Microsofts utspill mot de kreative markedene, kan tolkes som et spark mot Apple som allerede har definert publishing, ved siden av skolemarkedet, som sitt hovedsatsingsområde. Særlig i lys av at selskapene i august sluttet fred etter mange års kamp, med kunngjøringen av Microsofts $150 millioners investering i Apple.

I en utspørring etter talen ble Gates spurt om hvordan han kunne forsvare å fremme NT i publishing med det nye samarbeidet med Apple.

- Den eneste vinneren i denne sammenheng er folk som driver publishing, svarte Gates. - Vi kommer til å gi dem et valg mellom to gode plattformer.

I løpet av torsdag skal Apples Steve Jobs holde sin tale på Seybold. Kanskje han kan gi Gates svar på tiltale.

Til toppen