BEDRIFTSTEKNOLOGI

NTNU-studenter har bygd ny algoritme: – Vi skal få Norsk Tipping til å skjelve

– Det er moro at fem stykker på et gutterom i Trondheim kan danke ut milliardselskaper.

Martin Braathen Røise
3. mai 2016 - 08:15

– Spillselskapene skal skjelve i buksa av oss. Vi skal gi spillerne tilbake muligheten til å bli vinnere på sikt når det kommer til oddsspill.

Det sier NTNU-student Martin Skow Røed. Han er en av grunnleggerne av det norske analyseselskapet Edgebet.

Edgebet overvåker oddsmarkedet i hele verden i sanntid.

De ser etter svingninger som skjer fra sekund til sekund. Tanken er at markedet i Asia endrer seg så fort at oddsetterne i Europa henger bakpå. Dermed er potensialet stort for gevinst, ifølge Skow Røed.

600 000 utregninger

– Vi har utviklet en algoritme som går igjennom over 600 000 forskjellige odds fra 200 forskjellige bookmakere hvert femte sekund. Algoritmen ser på endringer i markedet, og gjør kalkulasjoner for å finne profitable spill. Det er litt som å kjøpte seg inn i en aksje rett før den stiger. Ved hjelp av store datamengder kan vi regne oss frem til en odds som gir bedre utsikter til gevinst over tid, forklarer han til digi.no.

Og Edgebet funger bra. Så bra at flere i kompisgjengen fra studietiden ved NTNU er utestengt fra flere store kommersielle spillsider.

– De vil ikke ha folk som vinner over tid, så da sperres man heller ute. Vi får lov til å spille, men bare med veldig lav innsats. Det er en del av vilkårene man aksepterer når man melder seg inn, påstår grunnleggeren.

Etter at lagoppstillingen til kampen mellom Chelsea og Manchester United ble kjent lørdag 21. februrar, droppet oddsen i Asia. Det ble fanget opp øyeblikkelig av det norskutviklede programmet. Norske spillere kunne derfor sette penger på en odds som var overkant god, før Norsk Tipping i det hele tatt rakk å reagere. Nettogevinsten for de som fulgte rådene til selskapet denne helgen skal ha vært på rundt 200 000 kroner.

– Danker ut spillselskapene

Martin Skow Røed er grunnleggeren av selskapet. Han står også for mesteparten av kodingen av algoritmen. Foto: Privat Bilde: 72024000861
– Det er moro at fem stykker på et gutterom i Trondheim kan danke ut milliardselskaper. Målsetningen vår er også å skape litt oppmerksomhet rundt hvor skjevt man kommer ut som spiller om man velger å stole på oddsen til de store selskapene, sier Skow Røed.

Ideen til programmet kom da utvikleren begynte på kybernetikkstudiene ved NTNU. Kompisene mente at det var et for stort potensiale til å hente ut penger hos de store spillselskapene til ikke å gjøre noe med det.

Men selv om Edgebet kan vise seg å bli et pengesluk for Norsk Tipping skjelver ikke monopolisten i buksene.

– Vi som jobber med sport og spill tar imot alle initiativ som øker interessen rundt oss, sier leder for sport, Per Emil Granmorken, i Norsk Tipping til digi.no.

Norges beste pokerspiller

Han forklarer at oddsspill baserer seg på innsikt i markedet. Det handler om å samle inn all tilgjengelig informasjon. Er en spiller skadet? Regner det? Er laget dårlig på kunstgress? Sitter man på all denne informasjonen, kan man skape seg fordeler når man spiller.

– Edgebet er et eksempel på at man kan gjøre det bedre enn markedet. De har jo helt klart en fordel når det kommer til hastighet. Men det kan jo også være andre grunner som gjør at spillselskapene holder igjen informasjon som gjør at man venter med å justere oddsen. Det er rett og slett veldig mye som ligger i bakhånd, konstaterer han.

Med seg på laget fra studiene har Edgebet med seg en av Norges beste pokerspillere.

– Jonas Gjelstad har hjulpet til med algoritmen og vært en uvurderlig ressurs for oss. Uten ham hadde vi nok ikke klart å komme så langt vi er i dag. Målsetningen er selvfølgelig å bli bedre og bedre, og gjøre forsinkelsestidene enda lavere. Beregningene blir gjort i løpet av nanosekunder, men vil vi ha responstiden ytterligere ned, forklarer Skow Røed.

Python var for tregt

Kodebasen var opprinnelig skrevet i Python, men der ble inn- og utmating av data for treg på grunn av for mange database- og nettverksskall.

Dermed endret selskapet koden til Node.js. Det skal nemlig være bedre rustet til å takle asynkron databehandling.

– Vår edgemotor gjør mange oppgaver uavhengig av hverandre. For all data som må replikeres på klientsiden i sanntid, bruker vi Googles Firebase. Alle oppgavene kjører på hver sin server, da alle oppgaver har forskjellige krav til maskinvare. For eksempel vil noen trenger mye minne, og andre igjen vil trenge mye prosessorkraft, forklarer han.

Alle serverne blir drevet av Amazon. Det var nemlig et krav til skalerbarhet da selskapet skulle velge leverandør.

Dette er en graf av oddsen i Asia (oransje), og Norsk Tipping (blå) på at Chelsea skal slå Manchester City 21 feb 2016. Klokken 15 kom lagoppstillingen ut. I Asia justeres oddsen med en gang. Norks Tipping reagerer ikke før etter 17 minutter. - Det vil si spillere hadde cirka 30 minutter på å sette et veldig stort verdispill, og våre Norsk Tipping-spillere satset over 300 000 kroner, og kunne hente ut en netto gevinst på rundt 200 000 kroner forklarerer grunnlegger, Martin Skow Røed, til digi.no .
 

Google Firebase

– Det er viktig for oss da mesteparten av vår last skjer helgene. Hele frontenden er bygget i ReactJS, og alle statiske filer blir levert av Googles Firebase sin hosting-løsning, forklarer han.

Foreløpig omsetter det lille selskapet med to fulltidsansatte for rundt to millioner kroner. De har rundt 600 faste brukere fra hele verden.

– Vi har enda ikke tatt ut noe utbytte eller lønn. Men fortsetter denne veksten kan vi fort omsette for fem millioner kroner i år. Da blir det kanskje også rom for nyansettelser, anslår han til digi.no.

Norsk Tipping tror at programmet i hovedsak vil appellere til storspilleren.

– Dette er spillere som spiller mer målrettet enn mannen i gata. De som spiller mye er også avhengig av å treffe mer for å sikre seg gevinst. Dermed er det nok heller ikke et produkt alle kommer til å benytte seg av, tror leder for sport, Per Emil Granmorken, i Norsk Tipping.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.