BEDRIFTSTEKNOLOGI

NTNU-studenter på nett - uten en tråd

Studentene ved NTNU skal snart kunne løpe omkring i gangene uten en tråd - et trådløst datanettverk skal gi Internett-tilgang på kantiner og sittearealer.

15. jan. 2002 - 12:33

Fra og med denne uken kan det være slutt på overfylte datasaler for studentene ved NTNU. Det gjelder iallefall de som har en bærbar PC med trådløst-kort i. Universitetets IT-avdeling trekker i disse dager lakenet av et trådløst 10 Mbps-nett som skal dekke de viktigste sitteområdene både på Gløshaugen og Dragvoll.

Dermed blir blant annet kantinene omgjort til Internett-kaféer. Denne uken åpner de to største, og planen er å åpne alle for nett-tilgang iløpet av året. Samtidig blir kantinene døgnåpne, slik at folk kan sitte der og jobbe om natten.

- Vi håper det blir mye brukt. Foreløpig er det et pilotprosjekt, og det vil nok bli sporadisk brukt fra starten av. Men 2002 er året for å sette i gang dette og etablere nettet, så satser vi på å skaffe en gunstig innkjøpsavtale på bærbare PC-er til høsten, som jo er tiden for den slags investeringer hos studentene, opplyser IT-sjef Roar Aspli.

Etter hvert som nettet skal utvides, håper de å dekke mesteparten av campus, noe som har et budsjett på 800.000,- kroner. Det er relativt rimelig, tatt i betraktning at det dekker stort sett alle steder studentene kan sette seg ned, og dermed blir enhver sitteplass en del av datasalen.

Aspli ser for seg at de vil måtte passe på studentene litt, så ingen fyller det trådløse lokalnettet med heftige nedlastinger som blokkerer for annen bruk, for eksempel.

- Vi har endel erfaring med det der fra høyhastighetsnettet til studenthyblene. Det brukes endel ressusrer på å følge med i hvilken type trafikk det er på nettet,

Men ut fra det reviderte IT-reglementet kan vi gå inn og sanksjonere ureglementert bruk. Det er ikke bare utbyggingen som krever ressurser, det må også følges opp, kommenterer han.

Det er ikke så mange av NTNU-studentene som har bærbar PC i dag, men Aspli satser på at en eventuell innkjøpsavtale universitetet kan forhandle seg til vil endre på dette.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.