BEDRIFTSTEKNOLOGI

NTT: Betaler 710 millioner for Teligent-andel

NTT betaler 100 millioner dollar - omlag 710 millioner kroner - for en 12,5 prosent stor eierandel i den amerikanske lokaltelefonioperatøren Teligent.

Øystein Kvistad
1. okt. 1997 - 14:18

Teligent-kjøpet er bare starten på det som ventes å bli et tungt japansk inntog på det nord-amerikanske telemarkedet. Nippon Telegraph and Telephone Corporation (NTT), som nylig fikk tillatelse til å entre det internasjonale telekommarkedet, vil utnevne en egen direktør til Teligents styre, i tillegg til å bidra med teknologiske støttefunksjoner og kompetanse.

Amerikanske Teligent, som ledes av tidligere AT&T-president Alex Mandl, planlegger ifølge Financial Times å lansere en fullskala operatørtjeneste i april. Selskapet, hvis infrastruktur i hovedsak består av trådløse nettverk, ønsker å levere vanlige teletjenester fortrinnsvis til små og mellomstore bedrifter i 74 amerikanske lokalområder, skriver avisen.

Vestlige operatører, som BT og AT&T, er svært interesserte i å inngå tettere allianser med den japanske telegiganten NTT, som utvilsomt vil bli en betydelig asiatisk partner i ethvert globalt nettverk.

NTT har imidlertid uttalt at de foretrekker å bygge et internasjonalt nettverk gjennom allianser med regionale operatører framfor å inngå globale partnerskapsavtaler.

Selskapet søkte nylig om en internasjonal telekomlisens i USA men har ennå ikke fått svar. Avgjørelsen er utsatt på ubestemt tid i påvente av resultatet av de pågående forhandlingene mellom USA og Japan om å utvide dagens bilaterale telekomavtale.

Uansett utfall i disse forhandlingene - NTT kommer ikke til å la andre investeringsprospekt ligge urørt mens politikerne diskuterer. NTT har en enorm kjøpekraft, og selskapet vil ikke nøye seg med en minoritetsandel i Teligent. Ifølge Goldman Sachs omsatte det gamle japanske televerket sist år (fram til mars 1997) for nærmere 380 milliarder kroner og har en anslått netto kontantflyt på over 11 milliarder...

Selskapet har allerede investert betydelige summer i andre asiatiske samarbeidsprosjekter, inklusive en 51 prosents eierandel i Shanghai NTT i Kina og en 27 prosents andel i mobiltelefonoperatøren PHS International i Hong Kong.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.