ANALYSER

Nvidia taper stort i grafikkmarkedet

Greier ikke å utnytte økt etterspørsel etter grafikkbrikker.

Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
4. mai 2011 - 15:29

Markedet for grafikkprosessorer til pc-er er i sterk endring. Behovet for grafikkytelse er voksende også i ordinære pc-er. Samtidig blir stadig flere CPU-er utstyrt med integrert GPU (Graphics Processing Unit), noe som reduserer behovet for mer separate løsninger.

Analyseselskapet Jon Peddie Research (JPR) kom denne uken med om rapport om GPU-market i første kvartal i år. Den forteller om en vekst det totale salget av GPU-er på ti prosent, noe som er overraskende siden de fleste analyseselskaper melder om redusert pc-salg i den samme perioden. JPR ser ikke bort fra at mye av økningen havner på lager hos pc-leverandørene og dermed vil ha negativ innvirkning på etterspørselen etter grafikkprosessorer i andre kvartal.

Samtidig er det også slik at det gjennomsnittlige antallet GPU-er per pc har vokst fra 1,15 i 2001 til 1,45 i år.

Mellom fjerde kvartal i fjor og første kvartal i år, er det Intel som har den sterkeste veksten. AMD vokser forsiktig, mens Nvidia opplevde et lite fall i leveransene. Men fordi det generelle markedet vokste, tapte selskapet betydelige markedsandeler.

Mellom første kvartal i fjor og første kvartal i år vokser både Intel og AMD kraftig, mens Nvidias markedsandel har blitt redusert fra 28 til 20 prosent. Både Intel og AMD tilbyr nå x86-prosessorer med integrert GPU, noe Nvidia foreløpig ikke gjør.

Oversikt over GPU-markedet i første kvartal av 2011, sammenlignet med første og fjerde kvartal i 2010. <i>Bilde: Jon Peddie Research</i>
Oversikt over GPU-markedet i første kvartal av 2011, sammenlignet med første og fjerde kvartal i 2010. Bilde: Jon Peddie Research

Ifølge JPR ble det totalt levert mer enn 125 millioner grafikkbrikker i første kvartal i år.

    Les også:

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.