Ny BSA-sjef håper på flere pirat-tips

Advokat Thor Mosaker skal lede BSA Norge i kampen mot piratkopiering av programvare.

Thor Mosaker tar over etter Eilert Hanoa
Thor Mosaker tar over etter Eilert Hanoa

Advokat Thor Mosaker skal lede BSA Norge i kampen mot piratkopiering av programvare.

Business Software Alliance (BSA) er en internasjonal interesseorganisasjon for programvareselskaper som leverer løsninger til bedriftsmarkedet.

Organisasjonens hovedfokus er å ivareta medlemsselskapenes interesser i forhold til piratkopiering. Internasjonalt har BSA gått hardt til verks mot bedrifter som bedriver piratkopiering, og de har ved flere anledninger utlyst belønninger til tipsere.

Her i Norge har organisasjonen lagt seg på en litt mer moderat linje, og isteden fokusert på opplæring og på å tydeliggjøre at piratkopiering er et stort problem for den delen av programvarebransjen som organisasjonen representerer.

Fra 1999 og frem til nå har den norske organisasjonen blitt ledet av Mamut-gründer Eilert Hanoa, men i dag forteller BSA at Thor Mosaker tar over ledelsen.

- Thor Mosaker har vært engasjert i BSA over lengre tid og vært en drivende kraft i organisasjonens aktiviteter. Hans erfaring og innsikt vil sikre kontinuitet i organisasjonens arbeid med å påvirke folks holdninger og atferd for å redusere bruk av ulovlig kopiert programvare, sier Eilert Hanoa, avtroppende leder i BSA Norge, i en pressmelding.

Thor Mosaker tar over etter Eilert Hanoa
Thor Mosaker tar over etter Eilert Hanoa

Thor Mosaker er til daglig advokat i Zacco og arbeider hovedsakelig med immateriarett, herunder IPR-strategi og håndhevelse ved rettighetskrenkelser.

- BSA er en effektiv og veldrevet organisasjon som har jobbet målrettet i en årrekke for å fostre nyskapning og bekjempe piratkopiering av programvare. Likevel viser undersøkelser fra IDC at over en fjerdedel av all programvare som brukes i Norge er ulisensiert. Vi skal gjennomføre tiltak med mål om at denne andelen reduseres, sier Thor Mosaker, ny leder i BSA Norge.

Mosaker håper at publikum i større grad vil tipse om situasjoner hvor de mistenker bruk av ulisensiert programvare.

- I løpet av 2007 ble flere dataforhandlere tatt da det ble aksjonert mot salg av ulovlig kopiert programvare. Mange av kjøperne var rett og slett ikke klar over at de ble lurt og at de hadde fått ulovlig programvare med PC-en de hadde kjøpt. Vi er avhengig av å motta tips fra forbrukerne dersom de opplever situasjoner med mistanke for bruk av ulovlig kopiert programvare, enten det gjelder dataforhandlere eller andre typer virksomheter, sier Mosaker.

Hvorvidt dette lederbyttet vil føre til en mer aggressiv norsk organisasjon gjenstår å se. Hanoa har vært, og er fortsatt en svært sentral person i den norske IT-bransjen, mens Mosaker står litt på utsiden. Det kan være en fordel hvis det blir snakk om å sette i gang upopulære tiltak.

    Les også:

Til toppen