Ny CD-standard åpner for lovlig fildeling

BMG Entertainment prøver nå ut et nytt CD-format som gir kjøperen mulighet til å laste ned, kopiere og dele et begrenset antall lydspor.

BMG Entertainment prøver nå ut et nytt CD-format som gir kjøperen mulighet til å laste ned, kopiere og dele et begrenset antall lydspor.

Platebransjen jobber frenetisk med å komme opp med tekniske løsninger som reduserer, eller aller helst fjerner mulighetene for piratkopiering. Foreløpig ligger piratkopistene et hestehode foran - de har forløpende knekket platebransjens innlagte kopisperrer og følger gjerne opp med å videredistribuere lydspor via fildelingstjenester som KaZaA og Grokster eller gjennom salg av brente piratplater.

De mest vellykkede tiltak for å få folk til å betale for digitalt innhold har dessuten kommet fra IT-bransjen, ikke plateindustrien, noe Apples iTunes er et godt eksempel på.

Men nå kommer et spennende forsøk i regi av tyske BMG.

På sitt plateselskap Arista gir BMG ut (den i Norge nokså ukjente) R&B-artisten Anthony Hamiltons nye album "Comin' From Where I'm From" på en spesialdesignet CD som spiller annerledes på en PC enn i bilstereoen, walkman-spilleren eller HiFi-en i stua.

Platen spiller som en helt vanlig CD på ordinære stereoanlegg, men dersom du prøver å spille av CD-en på en PC vil det sprette opp en interaktiv boks på skjermen. Ved siden av et bilde av artisten - i dette tilfellet Anthony Hamilton - vil brukeren se en liste over samtlige tolv lydspor og en rekke klikkbare valgmuligheter.

Det ene valget du får er å kopiere samtlige låter på platen til PC-ens harddisk og/eller en bærbar MP3-spiller (foreløpig ikke Apples iPod). Så fort lydspor er kopiert ned på harddisken, sørger BMGs nye programvare for at brukeren kan kopiere og brenne musikkfilene på inntil tre CD-er. I første omgang er det ingenting som forhindrer at det tas nye kopier av kopien, men neste generasjon av programvaren vil ifølge Bizreport også inneholde et slikt kopivern.

Et annet valg lar brukeren kopiere Hamiltons sanger i en e-post som så kan distribueres til andre via Internett. Mottakeren kan laste ned denne musikken til en harddisk i ti dager, hvoretter de så ikke lenger kan spilles/"går ut på dato".

Arista har testet ut det nye CD-formatet i to år allerede, og føler det nå er riktig å forsøke løsningen kommersielt. Plateselskapet er overbevist om at den virtuelle og fysiske verden kan og bør leve godt side ved side, og at det til syvende og sist er kundens ønsker som må avgjøre hvorvidt hun skal få kjøpe og spille av sine lydspor via PC-en eller den gamle gode CD-spilleren.

Det er programvareselskapet SunnComm Technologies som har utviklet det nye softwareformatet for Arista.

Produktsjef og ansvarlig for nye medier i norske BMG, Stein Vegusdal, sier til digi.no at de ennå ikke er blitt orientert om den nye CD-løsningen.

- Vi får gjerne høre om slike ting etter at det er testet ut i USA og dersom man konkluderer med å prøve det ut også i Europa, sier Vegusdal. Det er med andre ord ingen norske artister som vil ta i bruk det nye CD-formatet i nær fremtid.

Til toppen