JUSS OG SAMFUNN

Ny EU-klager mot Microsoft

EU har mottatt «uformelle» klager på Microsoft, og vurderer en ny etterforskning.

21. sep. 2005 - 13:40

I et intervju med New York Times mandag, fortalte EUs konkurransekommissær Neelie Kroes at EU-kommisjonen har mottatt «uformelle» klager mot Microsoft.

– Vi ser på dem nå. Vi skal ikke vente og ikke gjøre noe, sa hun til avisa.

Kroes ville ikke si hva klagene går ut på. Avisa tok kontakt med en advokat som representerer Microsoft-konkurrenter overfor EU. Advokaten navngis ikke, men siteres dit hen at det dreier seg om bunting av e-postklienten Outlook i kontorpakken Office, og bunting i Windows Vista, den kommende etterfølgeren til Windows XP. Advokaten sier en eller flere formelle klager kan komme til å leveres EU innen årsskiftet.

Microsofts juridiske rådgiver i Brussel, Horacio Guttierez, sa at EU-kommisjonen er holdt «nøye orientert om alle Microsofts planer innen teknologiutvikling.»

Utover boten på 497 millioner euro, har Microsoft hittil merket lite til EUs monopoldom fra mars i fjor. Den multimediespillerfrie utgaven av Windows – «Windows Edition N» – har vært på markedet i tre måneder, uten å ha gjort større inntrykk på markedet. Microsoft leverte innen fristen 31. mai i år et forslag til hvordan selskapet tenkte å etterkomme kravet om å gi konkurrenter økt innsyn i programmeringsgrensesnitt og protokoller i Windows, men kommisjonen har ennå ikke reagert. Kommisjonen har heller ikke utnevnt panelet som skal overvåke hvordan Microsoft etterkommer påleggene i monopoldommen.

I intervjuet med New York Times sa Kroes at hun ikke kunne gi noen dato for når EU-kommisjonen vil komme med sitt syn på Microsofts forslag til hvordan straffetiltakene skal etterkommes. Derimot kunne hun love at overvåkningspanelet vil bli utnevnt innen utgangen av september.

Etter at intervjuet kom på trykk, presiserte Kroes’ talsperson Jonathan Todd overfor Reuters at det ikke er innledet noen ny etterforskning mot Microsoft, og at det heller ikke foreligger planer om å gjøre det.

Kroes kommenterte ikke et søksmål som Microsoft kunngjorde mot EU-kommisjonen 7. september. Der krever selskapet at straffetiltaket som skal gi konkurrentene innsyn i protokoller og programmeringsgrensesnitt, annulleres.

    Les også:

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.