Ny Fedora Linux ble sluppet i går

Med en mengde store og små nyheter ble den syvende utgaven av Fedora lansert i går.

Ny Fedora Linux ble sluppet i går

Med en mengde store og små nyheter ble den syvende utgaven av Fedora lansert i går.

Fedora, en av de mest kjente gratisdistribusjonene av Linux, ble i går lansert i sin syvende utgave, Moonshine.

Fedora 7 leveres i flere forskjellige versjoner som skal være tilpasset behovene til ulike brukere.

I tillegg til en svært liten boot.iso-utgave med nettverksinstallasjon, kan brukerne nå velge mellom Live-utgaver basert på enten GNOME eller KDE. Disse kan også installeres til harddisk hvis brukerne etter hvert ønsker det.

Den vanlige versjonen inkluderer installasjonsprogramvare for desktop-, arbeidsstasjon og serverbrukere. Denne versjonen anbefales også ved oppgradering fra en tidligere Fedora-utgave.

Den siste utgave er et sett med DVD-avbildninger som inkluderer all programvaren som er tilgjengelig i Fedora-lageret. Denne versjonen er først og fremst beregnet for installasjon på maskiner uten bredbåndstilknytning.

Med Fedora 7 loves det bedre støtte for KDE, bedre maskinvarestøtte, utvidet funksjonalitet for trådløse nettverk og en kjerne som skal kunne redusere strømforbruket til bærbare PC-er. Det loves også bedre interoperabilitet med blant annet Windows-systemer.

Fedora 7 skal ha fått bedre støtte for raskt brukerbytte, det vil si brukere kan bytte hvilken brukerkonto i arbeider under uten å måtte avslutte applikasjoner og logge ut. Slik funksjonalitet finnes fra før i blant annet Windows XP og OpenSuse.

Fordi Xorg Server 1.3 er blitt inkludert, støttes nå hot-plug av display-enheter.

Et nytt grafisk administrasjonsverktøy for SELinux, system-config-selinux, er inkludert, samtidig som en del SELinux-innstillinger er blitt fjernet fra system-config-securitylevel. Dessuten er feilsøkingsverktøyet setroubleshoot for SELinux nå inkludert. Dette verktøyet tilbyr varslinger og detaljert informasjon til desktop-brukere om alt som sperres på grunn av SELinux-regler, sammen med forslag om hvordan dette kan håndteres.

Det loves mer robust støtte for Firewire-enheter gjennom en ny stakk i kjernen. Inkludert, men ikke aktivert, er dessuten nouveau-drivere for Nvidia skjermkort.

Ytelsen til komponenter som yum, Pirut og Pup skal være betydelig forbedret.

Virtualiseringsløsningen Kernel-based Virtual Machine (KVM) er integrert med Ferdora-verktøyene virt-manager og virsh. Dessuten følger virtualiseringsløsningene Xen og Qemu med.

I Fedora 7 vil alle harddisk-partisjoner ha et navn som følger mønsteret /dev/sd*. Dette skyldes et nytt libata drivergrensesnitt i kjernen. Ved oppgradering vil denne overgangen håndteres av Anaconda.

Inkludert er dessuten Liberation-fonter. Dette er metrisk ekvavilente med flere velkjente, proprietære fonter som brukes mye på Internett. De nye fontene skal gi en bedre brukeropplevelse når man leser og skriver ut dokumenter brukeren har mottatt fra andre.

I tillegg inkluderer Fedora 7 oppdaterte versjoner av en rekke pakker, inkludert kjernen, KDE, GNOME, Python og Firefox.

En mer detaljert oversikt over nyhetene finnes her. Fedora 7 kan lastes ned på flere forskjellige måter, som er beskrevet på denne siden.

Til toppen