SD

Slik kan du vite om minnekortet i mobilen er raskt nok til å kjøre apper fra

Ny merking.

Nye MicroSD-kort som er raske nok til å kunne inkluderes som en del av den interne lagringsplassen vil ha A1-merket. Kortene på bildet har ikke dette.
Nye MicroSD-kort som er raske nok til å kunne inkluderes som en del av den interne lagringsplassen vil ha A1-merket. Kortene på bildet har ikke dette. Bilde: Finn Jarle Kvalheim, Tek.no
23. nov. 2016 - 13:53

Fra og med Android 6.0 Marshmallow, som ble lansert høsten 2015, er det mulig å kjøre apper direkte fra et MicroSD-kort i telefonen – ved at lagringsplassen på minnekortet vil fremstå som en utvidelse av den interne lagringsplassen i telefonen. Funksjonen kalles for «Adoptable Storage Devices».

For at dette skal fungere tilfredsstillende er du imidlertid avhengig av at MicroSD-kortet er kjapt nok, og Android kjører derfor en ytelsestest av minnekortet for å avgjøre om kortet er raskt nok til at du kan formatere det og legge det til som en del av den interne lagringsplassen. Minnekortet må være tilnærmet like raskt som den øvrige lagringsplassen.

Nå har det kommet en ny merking av MicroSD-kort, slik at du – før du kjøper kortet – skal kunne være helt sikker på at minnekortet virkelig kan brukes som intern lagringsplass.

SD Specification 5.1

Den nye merkingen er en del av SD Specification 5.1 fra SD Association, og kalles Application Performance Class. 

Minnekort som er raske nok vil være merket med «A1» – eller «A1 App Performance».

Dette er den første klassifiseringen av App Performance Class-minnekort, og det ligger i kortene at det vil komme flere merkinger etter hvert som enda raskere minnekort kommer på markedet og ytelseskravene øker. 

Det vil være to versjoner av A1-merket. Begge betyr det samme. <i>Foto: SD Association.</i>
Det vil være to versjoner av A1-merket. Begge betyr det samme. Foto: SD Association.

For å kunne få A1-merket må minnekortet klare minst 1500 tilfeldige leseoperasjoner (IOPS) per sekund og ha en skrivehastighet på minst 500 IOPS per sekund. Hastigheten på sekvensiell lesing eller skriving må være minst 10 MB/s. 

I tillegg til merking på selve MicroSD-kortene vil også produsenter av telefoner kunne bruke merkingen for å indikere at telefonen har støtte for raske nok minnekort. 

Slik bruker du funksjonen

Hvis du har en telefon som støtter Adoptable Storage må du formattere minnekortet før du kan bruke funksjonen.

Det gjøres ved at du går inn i innstillingsmenyen på telefonen, og deretter ruller ned til et menyelement som heter Lagring, eventuelt Storage eller Storage & USB. Deretter trykker du på minnekortet. Hvis telefonen, operativsystemet og minnekortet støtter Adoptable Storage vil du få opp et valg som heter «Formater som intern» eller lignende, i tillegg til det vanlige formateringsvalget. 

Merk at du mister alle dataene som eventuelt måtte ligge lagret på MicroSD-kortet. 

Nå har Google begynt å rulle ut Android 7.0 Nougat »

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.