Ny milliardbot for prisfikset minne

Hynix, verdens nest største produsent av minnebrikker, godtar en milliardbot i USA for prisfiksing.

Hynix, verdens nest største produsent av minnebrikker, godtar en milliardbot i USA for prisfiksing.

Koreanske Hynix, verdens nest største produsent av minnebrikker, erklærte seg i går skyldig i prisfiksing, og godtok en bot på 185 millioner dollar, over 1,1 milliarder kroner.

Hynix og verdens tre andre store produsenter av minnebrikker, Samsung, Infineon og Micron, skal i forkant av årsskiftet 2001–2002 ha konspirert for å få opp prisene på standard minne til PC, såkalt DRAM. Over noen øker ble prisen tredoblet, før den igjen raste nedover.

USAs justisdepartement innledet etterforskning i juni 2002. Micron, som er amerikansk, inngikk en avtale om å samarbeid under etterforskningen, mot selv å slippe straff. En tidligere salgssjef i Micron ble imidlertid dømt for å ha holdt tilbake informasjon. I fjor sommer fikk Infineon en bot på 160 millioner dollar. Før jul godtok fire Infineon-ledere, alle med rang som visepresident, bøter på 250.000 dollar hver, og fire til seks måneders ubetinget fengsel.

Saken mot Samsung verserer fortsatt i det amerikanske rettssystemet. Selskapet skal ha foreløpig ha satt av 100 millioner i forbindelse med saken.

Alle de impliserte, også Micron, er risikerer sivile søksmål med krav på linje med bøtene innkrevd av den amerikanske regjeringen.

Prisfiksingen skal spesielt ha rammet Apple, Dell og HP.

    Les også:

Til toppen