Ny Motorola-prosessor kan bli brukt i Mac

Motorola lanserte mandag en PowerPC-prosessor som raskt kan havne i bærbare Macintosh-maskiner.

Motorola lanserte mandag en PowerPC-prosessor som raskt kan havne i bærbare Macintosh-maskiner.

Motorola har startet prøveproduksjon av en 1,42 GHz PowerPC-prosessor som støtte de multimedieinstruksjonene som kreves for at Apple skal kalle den en G4-prosessor. Den nye brikken har et effektforbruk på mindre enn 20 watt, noe som gjør den egnet for bærbare maskiner.

Verken Motorola eller Apple vil ifølge News.com kommentere om brikken vil benyttes av sistnevnte.

Apple har benyttet prosessorer fra Motorola i Macintosh helt siden 68000-prosessorens dager. PowerPC ble utviklet som et samarbeid mellom IBM og Motorola, men selskapene lager nå brikkene uavhengig av hverandre. G5-prosessoren, som er den kraftigste Apple benytter, leveres kun av IBM. Apple har derimot vekslet mellom IBM og Motorola flere ganger når det gjelder andre PowerPC-prosessorer.

Prosessoren, som heter MPC7447A, har innebygd strømsparingsfunksjonalitet, blant annet ved at klokkehastigheten kan endres dynamisk etter behov. Brikken inneholder også en temperaturfølsom diode som kan brukes til å overvåke temperaturen til brikken under varierende forhold.

Den nye brikken vil produseres ved hjelp av Motorolas 130 nanometers HiPerMOS SOI-prosessteknologi med kobberledere.

Sentralt i den nye brikken er en superskalar PowerPC-kjerne som kan sende inntil fire instruksjoner per klokkeslag inn i elleve uavhengige eksekveringsenheter. Brikken inkluderer også et sekundært hurtigminne på 512 kB, full støtte for symmetrisk multiprosessering (SMP), et 64-bits bussgrensesnitt og en 128-bits implementasjon av Motorolas AltiVec SIMD (Single Instruction Multiple Data) vektorprosesseringsteknologi.

Motorola skal også levere en laveffektsutgave av MPC7447A som trekker mindre enn 10 watt ved 1167 MHz.

Motorola vil på ingen måte avhenge av Apples interesse for å kunne selge denne prosessoren. Brikken er designet for et bredt spekter av bruksområder, inkludert bruk i forbindelse med telekommunikasjonssvitsjer, signalprosessing, avanserte skrivere, militære formål, helseovervåkning og industrielle avbildningssystemer.

MPC7447A koster ifølge Motorola 245 dollar per enhet i kvanta på 10.000 enheter.

Til toppen