JUSS OG SAMFUNN

Ny nettjeneste lar deg overvåke byråkratiet

Alle innbyggere skal få kikke forvaltningen nærmere i kortene, sier fornyingsminister Røys.

17. okt. 2008 - 14:08

Norske medier har i lengre tid kunnet søke blant e-post og dokumenter i offentlig forvaltning.

Med Offentlighetsloven i hånd har norske journalister kunne søke og bla seg gjennom en elektronisk postjournal.

Tjenesten har vært betraktet som en liten gullgruve av gravende journalister, og denne kilden har gitt opphav til mange nyhetsartikler som vi og andre kanskje ellers aldri ville kunne skrive.

Så langt har det kun vært nyhetsmedier som har hatt tilgang til tjenesten, gjennom ordningen EPJ (elektronisk postjournal).

Fornyingsdepartementet kunngjør i dag at forskrift til ny offentlighetslov er vedtatt, og at EPJ skal erstattes av en offentlig elektronisk postjournal (OEP).

Det betyr i klartekst at tjenesten åpnes for alle.

Fornyings- og administrasjonsdepartementet er ansvarlig for søketjenesten, som de opplyser vil lanseres i løpet av første halvår i 2009. Alle departementer og en rekke direktorater og tilsyn vil delta i ordningen.

- Journalistenes mulighet til å kikke forvaltningen nærmere i kortene er sentral for demokratiet, og nå gir vi hele befolkningen denne muligheten. Dette gir vanlige folk sjansen til å få innsyn, og vil være en viktig ressurs for interesseorganisasjoner og uavhengige nyhetsbloggere, for å nevne noen, sier fornyingsminister Heidi Grande Røys i en pressemelding.

Det å gjøre offentlige dokumenter tilgjengelige for søk på internett har konsekvenser for personvernet. For å hindre at OEP benyttes for å lage personprofiler vil personnavn ikke være søkbare etter 12 måneder.

Sensitive personopplysninger vil alltid være unntatt offentlighet, slik de også er i dag.

Gå på nyhetsjakt

Løsningen har så langt vært noe tungrodd, så det blir spennende å se om den nye tjenesten blir enklere i bruk.

Det er likevel verdt å merke seg at politikere og byråkrater ofte er flinke til å pakke vesentlig informasjon inn i en kjedelig eller uforståelig innpakning.

Å gå på nyhetsjakt i elektroniske postjournaler er en øvelse som gjerne krever litt tilvenning.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.