Ny nettleser skal gi Opera Mini konkurranse

Nettleseren Skyfire skal kunne håndtere både Flash, Java og Ajax på mobilen.

Ny nettleser skal gi Opera Mini konkurranse

Nettleseren Skyfire skal kunne håndtere både Flash, Java og Ajax på mobilen.

Selv om mange av nettleserne som finnes til dagens mobiler har blitt bedre med årene, gjenstår det fortsatt mye før opplevelsen blir like god som den man gjerne har på vanlige PC-er. Ikke minst gjelder dette presentasjonen av dynamisk innhold og multimedia.

Amerikanske Skyfire Labs avduket denne uken en ny nettleser for mobiltelefoner som ifølge løftene skal kunne håndtere det tunge webelementene, inkludert Java-applet, Flash og Ajax, med samme hastighet som brukerne er vant til på PC-en.

Nettleseren, som kalles Skyfire, skal tilbys gratis brukere av mobiler basert på Windows Mobile. En versjon til Symbian-baserte mobiler skal komme om noen måneder, men også versjoner for andre plattformer planlegges.

- I altfor lang tid har konsumentene blitt lovet «den virkelige weben» på mobilene sine, bare for å bli skuffet over treg presentasjon, feilmeldinger, ingen Flash-støtte, fortynnede WAP-sider eller annenrangs mobile utgaver av sine favorittnettsteder, sier administrerende direktør i Skyfire Labs, Nitin Bhandari, i en pressemelding.

- Ved å utvide webopplevelsen fra PC-en til smarttelefonene, er vi sikre på at Skyfire radikalt vil endre måten folk bruker mobilen på sier Bhandari og hevder at Skyfire er den raskest lastende mobil-nettleseren på markedet til nå.

    Les også:

Skyfire har svært mye felles med Opera Mini. Selve klienten er bare toppen av et isfjell - det aller meste skjer på selskapets servere. Til amerikanske PC Magazine forteller Bhandari at alt innholdet på sidene, inkludert videoer og Ajax-løsninger, behandles på serveren før det sendes videre til mobilklienten i et proprietært, sterkt komprimert format.

Siden det aller meste av funksjonaliteten ligger i serveren, og fordi innholdet klienten skal vise vil tilbys et spesialtilpasset format, vil ikke brukeren behøve å oppgradere klienten dersom det skal legges til støtte for nye webstandarder eller formater.

I likhet med Opera Mini vil det komprimerte formatet føre til at datamengden som må lastes ned til mobilen er mindre enn ved nedlasting av de originale websidene eller videoene. I tillegg skal behovet for regnekraft i mobilen bli lavere med dette formatet.

Selve klienten har også en del interessant funksjonalitet. For eksempel når en bruker utfører et søk fra hjemmesiden, vil Skyfire hente resultater fra flere søkemotorer og vise dem under hver sin fane i nettleseren. Dessuten kan brukeren bokmerke ikke bare websider, men også spesifikke steder på websiden, slik at de ikke trenger å rulle nedover siden for å komme til den delen de ønsker.

Nettleseren har også støtte for blant annet zoom-funksjonalitet og visning av miniatyrer av websidene.

Foreløpig er Skyfire bare tilgjengelig i en lukket betautgave, men kun for Windows Mobile-brukere med et amerikansk mobilnummer. Det er ikke kjent når Skyfire vil bli lansert eller når nettleseren og tjenesten vil bli tilgjengelig utenfor USA.

Videoer hvor Skyfire blir demonstrert, finnes her og her. I den sistenevnte videoen sammenlignes visningen av en Facebook-applikasjon i Skyfire med visningen i den mobile utgaven av Internet Explorer, Opera Mini og Safari-nettleseren til iPhone.

Selv om Skyfire kun vises på mobiler med berøringsskjerm i demonstrasjonene, skal den også støtte mobiler uten slik funksjonalitet.

Til toppen