Ny programvare med unikt brukergrensesnitt

En amerikansk musiker har utviklet en kontor- og multimedieprogramvare med en helt ny type brukergrensesnitt.

En amerikansk musiker har utviklet en kontor- og multimedieprogramvare med en helt ny type brukergrensesnitt.

Programvaren det er snakk om, kalles "No Boundaries Or Rules" eller NBOR. Den omfatter ifølge Associated Press et svært intuitivt brukergrensesnitt for å skrive, tegne sette samme multimediepresentasjoner og mye annet man ønsker å benytte en datamaskin til. Programvaren åpner for samarbeid med andre brukere i sanntid og for å sende store filer over Internett med høy hastighet.

En grunnleggende del av NBOR er "Blackspace", programvaren for tekstbehandling, sideombrekking, presentasjoner, grafikkbehandling, animasjoner, lyd, lynmeldinger og sanntids konferanser.

Åpner man Blackspace, får man opp et svart lerret hvor brukerne ifølge AP kan sette opp tekst eller skape avanserte, visuelle visninger, kun ved hjelp av noen få "klikk-og-dra" med musen. Programvaren er helt uavhengig av brukergrensesnittet i operativsystemet, og elementer som menyer, ikoner og mappefaner er helt fraværende.

Lerretene kan lagres som vanlige filer, for eksempel rapport.doc, eller som et symbol, for eksempel en stjerne, logo, foto eller en prikk. Skal brukeren sende lerretet til en annen bruker over Internett, sendes bare symbolet som inneholder en oppskrift på hvordan innholdet på lerretet er opprettet. Dette skal kreve langt mindre båndbredde enn om selve innholdet skulle blitt overført.

Bak NBOR og selskapet NBOR Corporation står Denny Jaeger, opprinnelig musiker og komponist. Han startet arbeidet med NBOR for ti år siden, som følge av frustrasjoner over at programvaren som var tilgjengelig ikke oppførte seg som han ønsket. De første årene gikk med på å bygge konseptet og å lage designspesifikasjonen. Først de siste tre årene er koden blitt utviklet.

Jaeger er riktignok ikke alene om dette. Med seg i selskapet har han åtte andre utviklere. Styreformann er John Doyle, en tidligere administrerende visepresident i Hewlett-Packard og leder for HP Labs.

Programvaren, som ble vist fram av Jaeger i forbindelse med denne ukens Consumer Electronics Show 2004, er allerede blitt testet ved flere barneskoler i USA siden oktober i fjor.

Blant annet skal en sjetteklassing ved en skole for spesielt begavede barn ha laget en presentasjon basert på Mark Twains Huckleberry Finn-roman i Blackspace, som blant annet omfattet et kart over Mississippi River med tegninger og tekst som spretter opp over ulike havner.

Den primære målgruppen for NBOR er skoler og små bedrifter.

Den endelige utgaven av NBOR vil komme for Windows 2000 og XP i midten av februar. Den vil koste 299 dollar. Men en nedskalert utgave vil bli tilbudt gratis fra selskapets nettsted allerede den 15. januar.

En Linux-versjon ventes i slutten av første kvartal, mens en utgave for Mac OS X skal bli klar til høsten.

Selve programvaren skal bare kreve omtrent åtte megabytes med harddiskplass når den er installert. Minimumskravene til prosessor og minne for Windows-utgaven vil være henholdsvis en 850 MHz Pentium III eller tilsvarende, og 256 MB minne.

Til toppen