Ny runde i EU-kampen om patenter

EU-kommisjonen må antakelig skrive om hele utkastet til direktiv om patenter på programvare.

EU-kommisjonen må antakelig skrive om hele utkastet til direktiv om patenter på programvare.

Striden om utkastet til EU-direktiv om patenter på programvare – «Patentability of Computer-implemented Inventions» – fikk en avgjørende vending onsdag kveld da den juridiske komiteen i EU-parlamentet vedtok å kreve at hele saksbehandling må starte på nytt.

Striden har pågått i flere år, og skillelinjen har vært skarp. EU-kommisjonen og ministerrådet har vært tilhengere av et direktiv etter amerikansk mønster, og fått støtte fra store selskaper som Microsoft og Nokia, mens EU-parlamentet har vedtatt formuleringer som gjenspeiler den brede motstanden blant små og mellomstore selskaper og åpen kildekodemiljøet mot bred tilgang til å patentere kode.

I desember i fjor skiftet maktbalansen i ministerrådet da Polen falt ned på patentmotstandernes side, og sørget for å torpedere EU-kommisjonens forsøk på å trumfe saken igjennom på et ministerrådsmøte som egentlig handlet om helt andre ting. I forrige uke ble det klart at også Danmark støtter patentmotstanden.

    Les også:

Den nye formannen i EU-kommisjonen, José Manuel Barroso, gjorde det klart da han tok over vervet at han ville kjempe for å få vedtatt et patentdirektiv i tråd med utkastet som Polen – og følgelig også ministerrådet – og EU-parlamentet har avvist.

Vedtaket i parlamentets juridiske komite onsdag for å kreve at hele saksbehandlingen må starte på nytt, ble fattet enstemmig, med to avholdende, trass i innbitt motstand fra Charlie McCreevy, den nye irske EU-kommissæren for det interne markedet, skriver det tyske nettmagasinet Heise Online. Før møtet sa McCreevy at det var maktpåliggende å få utkastet til patentdirektiv vedtatt så snart som mulig. Etter møtet var han betydelig spakere, og tok til ordet for en «konstruktiv dialog mellom ministerrådet og parlamentet».

EU-kommisjonen er ikke juridisk bundet til å etterkomme kravet fra EU-parlamentets juridiske komite, men politisk kan det være svært vanskelig å komme utenom. Om kravet etterkommes kan EU-kommisjonen velge mellom å fremme sitt opprinnelige utkast enda en gang, eller skrive et nytt. Gitt McCreevys uttalelse om behov for konstruktiv dialog, kan man håpe at kommisjonen velger å skrive et utkast som kommer Polen, Danmark og EU-parlamentet i møte.

Florian Mueller, leder for Foundation for a Free Information Infrastructure (FFII) som arbeider mot programvarepatenter, mener komitevedtaket er en seier for demokratiet, men advarer mot å tro at kampen er over. Han sier FFII vil arbeide for å gjøre motstanden enda bedre organisert i tiden som kommer.

Til toppen