JUSS OG SAMFUNN

Ny runde i Telenors russiske mareritt

Vimpelcom-saken opp igjen i sibirsk domstol, trass i forliket med Alfagruppen.

15. apr. 2010 - 15:31

Moskva/Oslo (NTB-Trond Børrehaug Hansen): Telenors anke av dommen i den såkalte VimpelCom-saken tas nå opp av en russisk domstol. Selskapet utelukker ikke en ny utsettelse.

Behandlingen av ankesaken innledes etter planen klokken 05.30 norsk tid fredag i Tjumen i Vest-Sibir. Men Telenors informasjonssjef i Russland Anna Galitsina er langt fra sikker på at det blir noen virkelig behandling av saken.

– Saken kan godt komme til å bli utsatt igjen, det er vanskelig å spå. Det er heller ikke lett å forutsi om dette blir en virkelig høring, eller om det bare blir en formalitet, sier hun til NTB.

Lang prosess
– Hvis høringen holdes, vil den trolig være unnagjort i løpet av dagen. Tidligere har slike høringer vart i mindre enn en time, sier den russiske Telenor-talskvinnen om ankesaken som markerer et nytt skritt på veien i en lang prosess.

– Saken har vært utsatt og utsatt, stikk i strid med alle lover og regler, sa pressetalsmann i Telenor Dag Melgaard til NTB i mars i år.

Telenor eier 33,6 prosent av VimpelCom, som er Russlands nest største mobilselskap, mens den russiske Alfagruppen eier 42,4 prosent.

Telenor og Alfagruppen har lenge vært bitre rivaler. Men i fjor høst ble de to foretakene enige om å slå sammen VimpelCom med Kyivstar, som de også eier sammen, til et nytt selskap som skal registreres på Bermuda.

Krever milliarder
Selskapet Farimex, med en eierandel på 0,002 prosent i VimpelCom og adresse på den britiske delen av Jomfruøyene, har reist erstatningskrav på 1,7 milliarder dollar, eller vel ti milliarder kroner, mot Telenor. Kravet har forbindelse med aksjekjøp i et ukrainsk selskap.

Farimex har gjentatte ganger begjært det russiske rettsapparatets behandling av saken utsatt. Det medfører at Telenors russiske aksjeportefølje holdes beslaglagt av den sentrale russiske namsmannen i Moskva.

Men trusler om å tvangsselge aksjene er foreløpig ikke blitt satt ut i livet. Samtidig har Telenor utelukket at selskapet vil betale ti milliarder kroner til Farimex, som mistenkes for å være et stråselskap for den russiske rikmannen Mikhail Fridman – eieren av Alfagruppen. (©NTB)

    Les også:

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.