Ny skjermkort-teknologi skal spare strøm

Nvidia vil spare strøm ved å skru av de kraftige grafikkbrikkene når det ikke er behov for dem.

Ny skjermkort-teknologi skal spare strøm

Nvidia vil spare strøm ved å skru av de kraftige grafikkbrikkene når det ikke er behov for dem.

Når man spiller avanserte dataspill, trenger man ofte all den grafikkytelsen man kan få. Men det er ikke tilfellet når man bare surfer på nettet eller driver med tekstbehandling.

I dag kan PC-kunder normalt velge mellom strømsparende, men ikke spesielt kraftig grafikkløsninger, eller kraftigere løsninger som kan tømme batteriet i en bærbar PC på et blunk, samtidig som at viftene surrer og går for å holde temperaturen nede.

Nvidia kunngjorde i går en kommende løsning som skal løse problemet dette problemet, samtidig som man skal oppnå enda høyere ytelse når man først har behov for det. Løsningen kalles Hybrid SLI.

SLI (Scalable Link Interface) er navnet på Nvidias teknikk for å koble sammen flere grafikkprosessorer, slik at PC-er kan utnytte den samlede regnekraften til brikkene. Til nå har dette vært begrenset til diskrete grafikkbrikker, som er montert på separate innstikkskort.

Med Hybrid SLI gjøres det mulig å koble sammen diskrete grafikkprosessorer med grafikkprosessorer integrert i brikkesettet på hovedkort. Det vil si brikkesett og grafikkprosessorer som har støtte for Hybrid SLI. Nvidia tilbyr slik støtte i grafikkprosessorene GeForce 8500 GT og 400 GS, i den integrerte grafikkprosessoren GeForce 8200 mGPU og i brikkesettene nForce 780a, 750a og 730a. Disse brikkesettene er alle for AMD-prosessorer og skal lanseres senere denne måneden. Tilsvarende støtte skal komme i brikkesett for Intel-prosessorer også, men først i neste kvartal. Da skal det også komme Hybrid SLI-løsninger for bærbare maskiner.

Hybrid SLI skal tilby to nye teknologier, GeForce Boost og HybridPower.

GeForce Boost vil kombinere regnekraften i grafikkprosessoren på hovedkortet med grafikkprosessoren på grafikkortet. Teknologien skal settes i gang automatisk ved behov.

HybridPower er nok likevel mest interessant for mange, ikke minst for brukere av bærbare PC-er. Teknologien lar PC-en automatisk koble mellom én eller flere diskrete grafikkprosessorer og en svakere grafikkprosessor integrert på hovedkortet. Når det ikke er behov for regnekraften til de diskrete grafikkprosessorene, overlates håndteringen av grafikken til den svakere men langt mindre energikrevende prosessoren på hovedkortet. Dermed kan strømforbruket og støynivået reduseres, samtidig som man har regnekraften til de diskrete grafikkprosessorene i bakhånd dersom det skulle bli behov for dette.

Nvidia mener at forskjellen på batterilevetiden kan bli så stor som tre timer.

Til toppen