Ny standard skal gi mer stabile PC-er

En rekke selskaper har gått sammen om en løsning som skal gi bedre kontroll over kraftige PC-er.

Ny standard skal gi mer stabile PC-er

En rekke selskaper har gått sammen om en løsning som skal gi bedre kontroll over kraftige PC-er.

En rekke kjente leverandører av PC-er og PC-komponenter har sammen utformet en standard for sanntids overvåking og kontroll av strømforsyning, kabinett, vannkjølingssystemer og andre kjøleenheter i kraftige PC-er.

Den nye standarden, som ble lansert denne uken, skal være åpen og royaltyfri og har fått navnet Enthusiast System Architecture (ESA). Den spesifiserer en informasjonsprotokoll som systemkomponenter kan benytte for å kommunisere med hverandre for å justere driftsparametre og videresende viktig systeminformasjon tilbake til brukeren.

ESA skal gi både PC-produsenter og hjemmebyggere systemer som er mer fininnstilte og som gir høyere ytelse ved stabil drift enn det som er mulig med eksisterende, proprietære løsninger.

- Protokollen for enhetskommunikasjon som tilbys med ESA åpner for et rikt sett med verktøy for innstilling av PC-ers maskinvareytelse. Disse verktøyene gir PC-entusiaster mer fleksibel og finkornet kontroll over viktige støttekomponenter i systemet, sier Kevin Kettler, teknisk sjef i Dell.

- For eksempel brukes ESA-standardens kommunikasjonsmetode i Dells LightFX-arkitektur som skal bidra til akselerert utvikling av bruk av omgivelsesbelysning i PC-spill, sier Kettler.

Den nye ESA-standarden bygger på dagens USB HID-klassespesifikasjon. Til nå skal det ikke ha eksistert noen standard kommunikasjonsprotokoll som har latt enheter som strømforsyninger, kabinetter og kjøleutstyr sende informasjon til brukerne. Dette kan være informasjon om temperatur og termiske, spenningsrelaterte eller luftstrømsrelaterte attributter, som gjøres tilgjengelig i sanntid og som ifølge selskapene bak ESA er kritiske for å oppnå maksimal ytelse og overklokkingsmulighet.

ESA åpner for at komponentprodusenter kan bygge inn et bredt utvalg av digitale og analoge sensorer i sine enheter, sammen med en mikroprosessor. Dessuten skal loggføringsfunksjonaliteten i ESA tilby PC-produsenter og andre systembyggere å en enkel måte å identifisere unormale tilstander under driften. Dette kan utnyttes av leverandørenes supportavdelinger til raskere å løse problemene kundene opplever.

- ESA er en kommunikasjonsprotokoll som knytter sammen alle de viktigste aspektene til et system. sier Rahul Sood, teknisk sjef for HPs Global Gaming Business i en pressemelding.

- Det viktigste for HP er det faktum at vi potensielt kan bruke teknologien med ESA-støtte til å skape en unik fordel for våre kunder som umiddelbart blir lagt merke til, hevder Sood.

I tillegg til Dell og HP, har systembyggere som Alienware, Falcon Northwest og Maingear bidratt til standarden. Det samme har hovedkortprodusentene Asus, Evga, Gigabyte, MSI og XFX, samt komponentleverandørene CoolerMaster, CoolIT Systems, Nvidia, PC Power & Cooling, SilverStone, Tagan, Thermaltak og Ultra.

Kompatibilitetstesting i henhold til ESA-spesifikasjonen vil bli håndtert av IT-testingsselskapet Allion. Produkter som består testene, vil sertifiseres og kunne utstyres med en ESA-logo. De første systemene og komponentene som er ESA-kompatible, vil komme på markedet senere denne måneden.

Mer informasjon om ESA finnes her.

Til toppen