BEDRIFTSTEKNOLOGI

Ny superbrikke klart på tegnebrettet

IBM, Sony og Toshibas felles superbrikke, Cell - med opptil 16 ulike kjerner - er ferdig tegnet, og i rute for lansering i 2005.

7. aug. 2002 - 11:12

Les også:


Den samlede ytelsen til en maksimalt utbygget Cell skal være én teraflop, ifølge opplysninger innhentet av Cnet. Det skal være rundt hundre ganger så kraftig som en Pentium 4 i 2,5 GHz.

IBM har erfaring med flerkjerneprosessorer, blant annet den nyeste Power-prosessoren, som egentlig er en dobbelprosessor. Et annet eksempel på brikke med to kjerner er den nye OMAP5910 fra Texas Instruments, som kombinerer en kjerne for digital signalprosessering med kjernen til en ARM-prosessor. Denne ble kunngjort denne uka på TIs utviklerkonferanse.

Med sine opptil 16 kjerner, er Cell et langt mer ærgjerrig prosjekt. En fullverdig spillmaskin vil kreve en fullt utbygget Cell-prosessor, mens et mindre komplisert apparat vil kunne nøye seg med færre kjerner, og likevel være i stand til å dra veksler på kapasiteten til andre Cell-prosessorer det kommer i kontakt med. Et eksempel er at en Cell-drevet Internett-boks kan dra veksler på grafikk-prosesseringen i en Cell-drevet tv.

Ifølge Cnet vil Cell kunne kjøre en rekke operativsystemer, også Linux. I tillegg lages et eget Cell-operativsystem.

Cnet spekulerer i at Cell kan komme så tidlig som i 2004, selv om magasinets kilde innen IBM ikke vil bekrefte annet enn den opprinnelige tidsplanen, som legger opp til salg i løpet av 2005.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.