Ny superbrikke klart på tegnebrettet

IBM, Sony og Toshibas felles superbrikke, Cell - med opptil 16 ulike kjerner - er ferdig tegnet, og i rute for lansering i 2005.

Prosjektet Cell ble kjent i mars i fjor, og knyttet til utviklingen av Sonys neste spillkonsoll, PlayStation 3. I april i år ble det understreket at den kommende superbrikken vil egne seg for en rekke anvendelser, først og fremst innen underholdning.

Les også:

Det viktigste ved Cell er en arkitektur som gjør det mulig å kombinere et varierende antall kjerner, opptil 16, med hver sine spesialiserte funksjoner innen beregninger, grafikk, kommunikasjon, nettverk og så videre. Cell er også tilrettelagt for såkalt "grid computing", der prosessorer kan dele oppgaver mellom seg.


Den samlede ytelsen til en maksimalt utbygget Cell skal være én teraflop, ifølge opplysninger innhentet av Cnet. Det skal være rundt hundre ganger så kraftig som en Pentium 4 i 2,5 GHz.

IBM har erfaring med flerkjerneprosessorer, blant annet den nyeste Power-prosessoren, som egentlig er en dobbelprosessor. Et annet eksempel på brikke med to kjerner er den nye OMAP5910 fra Texas Instruments, som kombinerer en kjerne for digital signalprosessering med kjernen til en ARM-prosessor. Denne ble kunngjort denne uka på TIs utviklerkonferanse.

Med sine opptil 16 kjerner, er Cell et langt mer ærgjerrig prosjekt. En fullverdig spillmaskin vil kreve en fullt utbygget Cell-prosessor, mens et mindre komplisert apparat vil kunne nøye seg med færre kjerner, og likevel være i stand til å dra veksler på kapasiteten til andre Cell-prosessorer det kommer i kontakt med. Et eksempel er at en Cell-drevet Internett-boks kan dra veksler på grafikk-prosesseringen i en Cell-drevet tv.

Ifølge Cnet vil Cell kunne kjøre en rekke operativsystemer, også Linux. I tillegg lages et eget Cell-operativsystem.

Cnet spekulerer i at Cell kan komme så tidlig som i 2004, selv om magasinets kilde innen IBM ikke vil bekrefte annet enn den opprinnelige tidsplanen, som legger opp til salg i løpet av 2005.

Til toppen