BEDRIFTSTEKNOLOGI

Ny supermaskin inn på seierspallen

Tysk system greide tredjeplassen blant verdens kraftigste datamaskiner.

Det tyske Jugene-systemet som ligger på tredjeplass i juniutgaven av Top 500 Supercomputer Sites.
Det tyske Jugene-systemet som ligger på tredjeplass i juniutgaven av Top 500 Supercomputer Sites.
Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
23. juni 2009 - 14:01

Tre av de ti kraftigste systemene i juni-utgaven av Top500 Supercomputing Sites har blitt installert i år. To av disse maskinene befinner seg i Tyskland. Topp ti domineres av maskiner som er installert i USA, men ett av de tyske systemene har faktisk greid å innta tredjeplassen.

Maskinen det er snakk om kalles Jugene, som er et IBM BlueGene/P-system med en mengde 850 MHz PowerPC 450-prosessorer som til sammen har 294 912 kjerner. Systemet er installert ved Forschungszentrum Jülich (FZJ) og kjører en kombinasjon av CNK (Compute Node Kernel) og SUSE Linux Enterprise Server 9. Systemet har en ytelse på 825,5 teraflops.

Også systemet på tiende plass, Juropa, tilhører FZJ.

De to øverste plasseringene holdes av de samme systemene som sist. På topp ligger stadig Roadrunner-systemet til Los Alamos National Laboratury, som er basert på IBMs BladeCenter QS22 Cluster med en kombinasjon av PowerXCell 8i-prosessorer og AMD Opteron-prosessorer. Operativsystemet er Linux-basert. Maskinen leverer en ytelse på 1,105 petaflops. Systemet er blant de mest energieffektive på listen.

På andre plass ligger Jaguar-systemet til Oak Ridge National Laboratory. Dette er basert på Cray XT5 QuadCore og AMD Opteron-prosessorer. Operativsystemet er Compute Node Linux (CNL), som er basert på SUSE Linux Enterprise Server.

Jaguar leverer en ytelse på 1,059 petaflops.

79,8 prosent av systemene på listen er basert på prosessorer fra Intel, men altså ingen av de tre på topp. 76,6 prosent av systemene har prosessorer med fire kjerner.

Det største systemet som kan kjøre Windows HPC 2008, befinner seg på 15. plass. Dette er kinesiskbygde Dawning 5000A, også kalt Magic Cube, som er installert ved Shanghai Supercomputer Center. Systemet har en ytelse på 180,6 teraflops.

Det tyske Jugene-systemet som ligger på tredjeplass i juniutgaven av Top 500 Supercomputer Sites.
Det tyske Jugene-systemet som ligger på tredjeplass i juniutgaven av Top 500 Supercomputer Sites.

Leverandøren mest flest systemer på listen, er HP med 212 systemer, foran IBM med 188. Men IBM ligger foran i totalt installert ytelse.

Det mest populære systemserien hos de største kundene er likevel Crays XT. 10 av de 50 største systemene på listen er basert på Cray XT.

Systemet på 500. plass har en ytelse på 17,1 teraflops, målt med Linpack. I listen ble utgitt i november i fjor, lå dette systemet på 274. plass. Den gang var 12,65 teraflops tilstrekkelig for å komme med på listen.

Den totale ytelsen til alle de 500 systemene på listen, er nå 22,6 petaflops. I juni fjor var tallet 11,7 petaflops, mens det var 16,95 petaflops i november i fjor.

De 500 systemene er i gjennomsnitt utstyrt med 8210 prosessorkjerner. For et år siden var tallet 4850, mens det i november var 6240.

To norske systemer er fortsatt med på listen. På 98. plass ligger Cray XT4-systemet til Universitetet i Bergen, mens Stallo, HP-klyngen til Universitetet i Tromsø, ligger på 139. plass.

Sverige er det landet i Norden mest flest maskiner i denne klassen. Hele ti er med på listen. Dette inkluderer HP-klyngen til Försvarets radioanstalt (FRA), som ligger på 30. plass.

Det kan finnes systemer, både i Norge og andre land, som ikke er med på listen fordi eierne ikke har prioritert å bruke ressurser på å måle ytelsen med Linpack.

    Les også:

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.