Ny teknikk gir ras av nett-programvare

Ajax-teknikken, som åpner for programvare-aktige nettsider, skaper nå et ras av avanserte nettsider.

Ajax-teknikken, som åpner for programvare-aktige nettsider, skaper nå et ras av avanserte nettsider.

Hittil har nettet bestått av primært statiske HTML-sider. Man må gjøre valg på menyer, klikke ok og får så en ny side med resulatet. Men i løpet av året har den såkalte Ajax-teknikken blitt stadig mer populær.

Teknikken er ikke ny og er en kombinasjon av blant annet Javascript og XML. Til sammen gir den nettsider som fungerer som vanlige innstalert programvare - man flytter, velger og jobber mens man ser forandringene sømløst uten å måtte oppdatere siden jevnlig.

Virkemessig fungere Ajax-baserte nettsider/tjeneste også mer som tradisjonelle klient-applikasjoner som jobber mot en sentralt IT-system. I stedet for å gjøre hele jobben på serveren og overfør en hel nettside igjen, utveklser en Ajax-side og serveren den kommer fra bare nye data eller for eksempel svar på database-søk.

Ajax har fått mye PR fordi Google har laget mange av sine tjenester, blant annet G-Mail. Nå satser også Microsoft tungt på Ajax - deres nye Live-tjenester kan presentere rikere muligeter over nettet fordi man bruker Ajax.

Nå strømmer det ut med forskjellige nye tjenester som minner om programvare. Til felles har de servere tjenester med en interaktivitetsnivå som skiller dem klart fra vanlige nettsider.

Her er en del av de nye Ajax-baserte nettsidene. Alle sammen tilbyr de personlige nytteapplikasjoner, blant annet tekstbehandling og annet - servert på en nettside.

Til toppen