Ny teknikk skal gi billigere fiberutrulling

En ny teknikk kan føre til at fiberutbyggingen i Norge setter fart. Alcatel lover betydelig lavere priser.

Ny teknikk skal gi billigere fiberutrulling

En ny teknikk kan føre til at fiberutbyggingen i Norge setter fart. Alcatel lover betydelig lavere priser.

De fleste anser fiber som framtiden aksessteknologi, men utrulling av fiber i bakken er normalt både kostbart og tidkrevende fordi det ofte kreves graving.

    Les også:

Men en ny installasjonsmetode, utviklet av det canadiske selskapet TeraSpan Networks, skal kunne gjøre det langt enklere. Tiden på å legge kabelen i bakken skal kunne halveres, og prisen skal kunne reduseres kraftig.

Løsningen er basert på en vertikalt innlagt fiber, som er beskyttet av en plastkappe. Kappen kan inneholde inntil fire kabler. Kappen skal kunne legges direkte ned i et smalt spor som bare er 25 cm dypt og 13 mm bredt. Dette kan lages ved hjelp av et vertikalt sagblad, som kan benyttes i alle typer underlag.

Nå har Alcatel-Lucent inngått en distribusjonsavtale med TeraSpan for Norden og Baltikum og har enerett på de vertikalt innlagt fiber.

- Vi leverer fiberløsninger, som Gigabit Passive Optical Networks (GPON) til stadig flere operatører og tjenesteleverandører i regionen. Nå ønsker vi også å inkludere installasjon av selve fiberen i vårt tilbud, sier Lars Boilesen, ansvarlig for Alcatel-Lucents aktiviteter i Norden og Baltikum, i en pressemelding. Han mener TeraSpans installasjonsmetode er spesielt egnet i aksessnettet.

Til toppen