Ny teknologi gir lomme-prosjektører

Med ny teknologi fra Texas Instrument skal en rekke produsenter lansere LCD-kanoner som veier rundt to kilo i løpet av sommeren. Norske Davis ligger i teten, men Ask/Proxima mangler foreløpig et mikroprodukt.

Med ny teknologi fra Texas Instrument skal en rekke produsenter lansere LCD-kanoner som veier rundt to kilo i løpet av sommeren. Norske Davis ligger i teten, men Ask/Proxima mangler foreløpig et mikroprodukt.

Fredrikstad-selskapet Ask/Proxima kan stå ovenfor et problem utover sommeren og høsten. Da starter en rekke konkurrenter salget av en ny generasjon LCD-prosjektører som halverer vekten av dagens letteste produkter. Med en vekt på rundt to kilo kalles de nye maskinene lomme eller mikro-prosjektører.

Tirsdag skrev digi.no at datagiganten Compaq i midten av juli starter salget av en prosjektør på 1,9 kilo. Vektreduksjonene skyldes en rekke faktorer, men den viktigste faktoren er en ny versjon av den såkalt DLP-brikken som lager selve bildet fra Texas Instrument

Tidligere har svært lette prosjektører gitt lyssvake bilder og dermed krevet mørklagte rom, men DLP-teknologien lar seg kombinere med langt sterkere lamper, hveder Texas Instrument og forteller i en pressemelding at de har inngått avtaler med 25 prosjektør-produsenter. De nye lomme-prosjektørene gir alle XGA skjermoppløsning (1024 x 768 bildepunkter).

Davis DPX16 lommeprosjektør
Davis DPX16 lommeprosjektør.

Nå viser det seg at en rekke produsenter, blant norske Davis står klar med en to-kilos prosjektør. Davis var en av fire produsenter som viste frem sin nye prosjektør på den viktige Infocomm-messen i Orlando tidlig i juni. I tillegg til Davis, viste Plus, markedsleder Infocus, Nec, Compaq, Sharp og Compaq nye lomme-prosjektører.

Plus var først ut og lanserte en tre-kilos modell allerede 11. mai. Mer alvorlig for Ask/Proxima er det at markedslederen Infocus nå har lanserte en 2,5 kilos prosjektør som bare er seks centimeter høy med XGA skjermoppløsning. Både Compaq og japanske Nec lover maskiner på bare 1,9 kilo.

Også norske Davis ligger langt langt fremme. Davis, som eies av Kongsberg-gruppen, viste DP X16 "Road Warrior" på Infocomm.

- Vår nye prosjektør vil veie 2,3 kilo og kommer i salg i september/oktober, forteller Johnny Christiansen, viseadministrerende i Davis. Han vil ikke kommentere prisen på Davis-boksen eller kommentere at Compaq lover en prislapp på 40.000 kroner når de starter salget i midten av juli.

Christiansen nevner fire faktorer som har bidratt til halveringen av vekten i den nye generasjonen prosjektører: DLP-teknologien, lettere kjølesystem, en langt mindre linse og en mindre kretskort.

Tre av leverandørene - Compaq, Nec og Sharp - skiller seg ut ved i tillegg til den lave vekten å ha lagt inn et skjermkort i sine nye prosjektører. Vanlige prosjektører kobles til skjermutgangen på PC og får et ferdig analogt signal. Ved å overføre digital signaler til prosjektøren og lage skjermbildet der hevder produsentene at de reduserer elektronisk støy og øker bildekvaliteten.

Ingen i Ask Proxima vil kommentere saken, da ledelsen er på reise i USA.

Men når og i hvilket omfang produsentene kan lansere styres i stor grad av en global mangel på de spesielle lyspærene som brukes i prosjektørene, forteller Karin Bøhmer, Presentations Data, den norsk distributør av blant annet Ask Proxima. Her gjelder det å inngå langsiktige kontrakter, mener hun.

Til toppen