Ny Windows-fri billig-PC på trappene

Compu-Dawn varsler en 300 dollars PC komplett med Internett, standard applikasjoner og spill. Operativsystemet er GEOS, kjent fra blant annet Nokia Communicator.

Compu-Dawn varsler en 300 dollars PC komplett med Internett, standard applikasjoner og spill. Operativsystemet er GEOS, kjent fra blant annet Nokia Communicator.

Compu-Dawn er mest kjent for sin satsning på Internett-boksen eTV. Tidligere denne måneden kunngjorde selskapet oppkjøpet av GlobalPC Inc. Det er dette oppkjøpet som danner utgangspunktet for planene om en Windows-fri PC.

Compu-Dawn sikter ikke i første omgang bare på å videreutvikle GlobalPC som egen merkevare. Ideen er også å samlet lisensiere maskinvare, applikasjoner og operativsystem videre til kjente produsenter av hjemme-PC-er og forbrukerelektronikk.

Selskapet GlobalPC var i sin tid medutvikler av operativsystemet GEOS, sammen med sambygdingen Geoworks (begge holder til i Alameda i California). GEOS er hittil først og fremst brukt i enheter som kombinerer trådløs datakommunikasjon med standard applikasjoner av typen tekstbehandler, kalender og regneark. Et kjent eksempel er Nokia Communicator.

Det er slike applikasjoner Compu-Dawn skal bunte sammen med GlobalPC-maskinene. Den varslede gateprisen på 299 dollar omfatter selve PC-en med tastatur, mus, høyttalere og modem, og en komplett kontorsuite med tekstbehandler, regneark, presentasjon, grafikk, database, e-post, nettleser og spill. Disse applikasjonene er såkalt utvekslingskompatible med tilsvarende Microsoft Office-vare. Når du kjøper maskinen får du samtidig tilbud om Internett-abonnement til 19,95 dollar i måneden (rundt 160 kroner). Abonnementet har ingen krav om bindingstid.

GlobalPC-pakken omfatter ikke skjerm, men har utganger for både tv og dataskjerm. Prosessoren er en 486-kompatibel AMD-brikke i 100 MHz. Øvrig utstyr er en disk på opptil to gigabytes, en diskettstasjon og et V.90 modem.

Et viktig poeng med GEOS-systemet er at maskinen utstyres med en av-og-på-knapp, i likhet med all annen forbrukerelektronikk. Slår du på maskinen, viser den skjermbildet i den tilstand du forlot det. Leverandøren mener dette er en viktig egenskap, som gjør GlobalPC enklere i bruk enn både Windows og Mac.

Compu-Dawn har undertegnet distribusjonsavtaler med to av USAs største kjeder, Wal-Mart og Kmart, med henholdsvis 3644 og 2161 utsalgssteder. Innen jul skal GlobalPC være tilgjengelig i byene Minneapolis, Indianapolis og Tampa. I første kvartal 2000 skal maskinen være tilgjengelig over hele USA, sier selskapet som håper på distribusjon gjennom andre kjeder også.

Til toppen