Nye Adobe-pakker bindes sammen

Adobe samler alle hovedproduktene i Creative Suite, integrert med et etterlengtet verktøy for arbeidsflyt.

Adobe samler alle hovedproduktene i Creative Suite, integrert med et etterlengtet verktøy for arbeidsflyt.

Adobe Creative Suite (CS) er offisielt lansert. Pakken består av vesentlige oppgraderinger av Photoshop, InDesign, Illustrator og GoLive, og integrerer disse langt tettere enn tidligere. Lanseringen markerer en milepæl i Adobes historie, med tettere integrering og samtidig oppgradering av samtlige verktøy, et nytt felles verktøy for arbeidsflyt – Version Cue – som vil gjøre det vesentlig enklere å samarbeide i grupper på opptil ti medarbeidere, og et salgsopplegg som vil plassere et eksemplar av ombrekkverktøyet InDesign på arbeidsflaten til nærmest alle som i dag bruker konkurrenten Quark Xpress.

De fleste enkeltapplikasjonene i Creative Suite vil fortsatt selges for seg, men prisingen vil bidra til å konsentrere salget om suiten. Arbeidsflytverktøyet Version Cue vil derimot bare selges som del av den integrerte pakken. Adobe vil kunngjøre spesielle rabatter for oppgraderinger, også for brukere av CorelDraw og Macromedia Freehand.

For å markere integrasjonen i Creative Suite, er versjonsnummereringen av bestanddelene forlatt. I stedet heter det Photoshop CS, Illustrator CS, InDesign CS og så videre.

Creative Suite vil komme i to utgaver. Standard-versjonen omfatter Photoshop, Illustrator, InDesign og Version Cue og koster henholdsvis 999 dollar for nye brukere, og 549 dollar for dem som har noe å oppgradere fra. Premium-versjonen omfatter dessuten webdesignverktøyet GoLive og Acrobat 6.0 Professional, og koster henholdsvis 1229 dollar og 749 dollar.

Poenget med arbeidsflytverktøyet Version Cue er å gjøre det enklere å holde rede på endringer i pågående arbeid. Integreringen i Creative Suite innebærer at funksjonene er direkte tilgjengelige fra alle Adobe-applikasjonene. Version Cue lar deg finne fram til, også gjennom søk, filer med utgangspunkt i kommentarer, dato, forfatter, stikkord og så videre. Det lar grupper som jobber sammen å lagre alle filer i ett arbeidsområde på nettet, der alle har tilgang til dem.

Når du henter en fil, jobber du mot en lokal kopi på din disk, og alle andre som prøver å aksessere filen får beskjed om at den er i bruk. Det finnes ulike hjelpemidler for å verne mot redigeringskonflikter og for å sikre at alle arbeider mot de riktige utgavene av hver fil. Om nødvendig kan du aksessere og få forhåndsvist en fil som andre har under redigering. Dette er funksjonalitet som i store organisasjoner ivaretas av dokumenthåndteringsverktøy, men slike finnes ikke i de mindre arbeidsgruppene som samarbeider kreativt med Adobes grafiske verktøy.

Version Cue vil også gjøre det enklere å etablere en felles mappestruktur for å håndtere fotografier og andre elementer til felles bruk. Det inneholder videre verktøy som sikrer at bare autoriserte brukere får tilgang til bestemte filer eller mapper.

Den ny Photoshop CS, en av de viktigste verktøyene innen grafisk industri og webdesign, inneholder en rekke forbedringer. Blant de viktigste er en modul som håndterer råformatet RAW for en rekke typer digitale kameraer. "Camera Raw" omfatter funksjoner for fargekalibrering og satsvis bildeprosessering. En annen ny Photoshop-modul heter Shadow/Highlight Adjustment, og innebærer en kraftig forenkling når man arbeider med over- og undereksponerte bilder. De største bildene som Photoshop kan håndtere, er økt til 300.000 ganger 300.000 punkter.

Illustrator CS får bedre ytelse, bedre fonthåndtering, bedre PDF-støtte, bedre utskriftstøtte og bedre integrering med Photoshop. Dessuten er 3D-effektene fra Adobe Dimensions integrert. Dette produktet vil forsvinne som selvstendig applikasjon. Illustrator får dessuten en ny kommando kalt "Save For Microsoft Office", der tegnearbeidet går rett inn i PowerPoint, Word eller Excel.

GoLive CS har blant annet en ny CSS-editor. InDesign CS har fått "hundrevis" av nye egenskaper utenom den svært tette integrasjonen med Photoshop, Illustrator og Acrobat. Adobe mener at produktet nå ligger minst to år foran rivalen Quark Xpress.

Suiten leveres for Windows og Mac. Mac-brukere anbefales OS X v.10.2.6 med Java 1.4.1, på G3 eller G4-prosessor. Minimumskravet til minne per applikasjon er 192 MB, med anbefalt 256 MB. Ytterligere minne kreves for å kjøre flere applikasjoner samtidig. Arbeidsflytverktøyet Version Cue krever 128 MB minne utover de 192/256 per grafisk applikasjon.

De norske prisene er ikke kjent i det denne artikkelen offentliggjøres. Den offisielle norgeslanseringen av Adobe Creative Suite med tilhørende applikasjoner er torsdag 2. oktober.

Til toppen