Nye HP-servere for «big data»

Satt sammen med tanke på Hadoop og andre typiske løsninger.

Nye HP-servere for «big data»
Serveren er en enhet på 4,3 U. Det er plass til to fire-kjernede prosessorer og 62 disker.Som vist her ligger 60 av diskene rett under toppdekselet. Bilde: HP

HP har lansert en ny serverfamilie i Proliant generasjon 8-serien, SL4500. Det dreier seg om enheter i 4,3 U høyde satt sammen med tanke på «big data», det vil si applikasjoner innen datavarehus, analyse og objektlagring som krever kjapp tilgang til store mengder data.

Serverne er spesielt utviklet med tanke på Hadoop-løsninger fra flere leverandører. De som nevnes er Cloudera og Hortonworks. HP nevner også tilleggsprogramvare som OpenStack Cloud Software og MongoDB.

HP understreker at disse tilpasningene ikke går på bekostning av andre bigdata-anvendelser.

– Hadoop, massivt parallelt prosesserende (MPP) datavarehus, Big Data analyse og objektlagring stiller svært forskjellige krav… [De] kan være svært varierte, komplekse og vanskelige å styre hvis man kjører på tradisjonell maskinvareinfrastruktur. For fullt ut å realisere potensialet til Big Data, er det kritisk å optimalisere den underliggende infrastrukturen.

SL4500 er en rackenhet med en høyde på 4,3 U.
SL4500 er en rackenhet med en høyde på 4,3 U. Bilde: HP

Dette er hensynene som ligger til grunn for oppbyggingen av Proliant SL4500. Enhetene er modulære, slik at man kan sette dem sammen med tanke på arbeidsoppgavene som er aktuelle. Fordringene som er felles for alle bigdata-anvendelser er løst i konstruksjonen, det vil si i tilgang på lagring, lagringskontroller, nettverkskontroller, intern kabling i 4,3 U-enheten og i sammenkoplingen enhetene i mellom.

Grunnenheten på 4,3 U omfatter en eller to prosessorer, valgfritt Intel Xeon E5-2400 eller AMD Opteron 4200. Det gir fire, seks eller åtte kjerner. 12 DIMM-spor gir opptil 192 gigabyte minne. Det er ett PCIe 2.0-utvidelsesspor. Nettverkskontrolleren håndterer 1 gigabit og 10 gigabit Ethernet. Det er plass til opptil 62 disker, fordelt på SAS, SATA og SSD. Lagringskontrolleren kan velges blant HPs Smart Array-familie. HPs mellomlagring SmartCache bidrar ved å optimalisere lagringstrafikken med tanke på lavere latens. Den maksimale lagringskapasiteten per server er 240 terabyte. Per rack – ni servere – kan lagringskapasiteten nå 2,16 petabyte.

HP har beregnet at SL4500 i en konfigurasjon på tre rack – 27 servere – tilbyr vesentlige fordeler framfor en tradisjonell løsning med tilsvarende ytelse fra Dell. HPs tre rack løser det Dell må ty til syv rack for å tilby. Poenget her er at Dell-løsningen krever større plass for både servere og framfor alt lagring. I tillegg nøyer den tilrettelagte bigdata-løsningen seg med seks svitsjer, 168 kabler og 31 kilowatt strøm, mens Dell krever 14 svitsjer, 448 kabler og 79 kilowatt. HP understreker at sammenlikningen bygger på interne beregninger, ikke på faktiske målinger. Beregningene ligger til grunn for en påstand om at den som velger HP-løsningen kan spare opptil en million dollar over tre år, fordelt på 500 tusen i innkjøp, 250 tusen i strøm, kjøling og distribusjon, og 200 tusen i arealleie.

Framstillingen i denne artikkelen bygger på følgende materiale fra HP: pressemelding, video, produktark, produktbeskrivelse for SL4540 Gen8, produktbeskrivelse for SL4545 G7.